ads by nuffnang

Jom Join Them


Note for Visitor.

Welcome to my page! Thank Q for followed my blog. I will visit your blog after you left your link in comment form or via mister linky. Please klik the ads also (^_^). Feel free? Do visit my blog again. I will try to included a tips and info as much as i could. I'm sorry if any of my entry are mostly about my life, my story. Hope readers were enjoy reading my entry in my blog. Thank Q so much for being here!

Monday, April 16, 2012

Rahsia Rumah Tangga Bahagia

Assalamualaikum & Hye

Hari ni nak cerita pasal RAHSIA RUMAH TANGGA BAHAGIA. 
Mesti orang nak tahu kan apa rahsia untuk kekalkan kebahagiaan dalam rumah tangga kan?
Okey, hari ni Hana akan kongsikan sedikit ilmu untuk kita amalkan dalam kehidupan & mendapat berkat daripadaNya.

Tips Kekal Bahagia :-

1. Bagitahu
Isteri nak keluar rumah bagitahu suami. Memang mengikut ajaran Islam isteri mesti bagitahu suami bila nak keluar rumah. Tujuannya supaya suami tahu di mana nak cari isteri jika ada sebarang masalah. Suami jugak perlu maklumkan kepada isteri ke mana nak tuju. Supaya isteri tak tercari-cari ke mana suaminya pergi. tak salah pun jika suami maklumkan kepada isteri jika nak keluar rumah. Jangan ego, rasa awak suami, so tak perlu mintak izin isteri & buat apa nak maklumkan kepada isteri ke mana nak pergi..

2. Komunikasi
Jaga tutur kata masing-masing. Isteri semestinyalah kena jaga tutur kata. Tak boleh hina suami, tak boleh tinggi suami kepada suami, hormati suami. Walaupun isteri bekerja pangkat lebih besar daripada suami @ gaji lebih banyak daripada suami. Tak boleh lawan suami. Di rumah kamu adalah isteri. Isteri kena patuh kepada suami selagi si suami tak suruh buat sesuatu yang bertentangan dengan ajaran Islam. Suami pun sama. Jagalah tutur kata, jangan tengking isteri. Isteri pun ada perasaan untuk dimanja, disayangi, dipuji, dibelai. Bukan dikasari. Yang lebih penting untuk dikatakan di sini tentang komunikasi ialah bila ada sebarang masalah @ salah faham..Bawa berbincang. Jangan pendam. Memendam perasaan boleh membawa kepada keruntuhan institusi keluarga. Bahaya tu. Isteri tak puas bagitahu suami. Suami pun sama. Tapi mesti ada caranya. Jangan terus hamburkan begitu saja. Aturkan ayat yang sesuai. Tengok situasi yang sesuai.

3. Ruang
Cari ruang untuk bergurau senda, bercuti bersama, memasak bersama, makan bersama, solat berjemaah bersama, mengadu masalah. Walaupun sibuk dengan kehidupan harian & kerja, kena juga cari masa & ruang yang sesuai untuk berbincang.

4. Berdoa
Berdoa bersama-sama. Jom kita amalkan doa kasih sayang & kebahagiaan rumah tangga. Doa daripada dua surah...
i- Surah Al-Furqan ayat 74 
ii- Surah Al-Anbia' ayat 87

Info Tambahan :-

Nusyuz sebenarnya tidak hanya kepada isteri. Suami jugak tidak ketinggalan boleh digelar nusyuz.

1. Isteri nusyuz - menderhaka kepada suami (tinggi suara, melawan, mengungkit dll)
2. Suami nusyuz - tidak menjalankan t/jawab sebagai suami dengan baik (tak sediakan nafkah- lebih kepada zahir,)


Sangatlah mudah bukan? Mohon doa daripada Yang Esa. Semoga Dia makbulkan doa kita. Kita usahakan yang terbaik agar dapat mengecapi kebahagiaan rumah tangga dunia & akhirat. Semuanya datang daripada Yang Esa. Kita merancang, DIA yang menentukan. 

* Selamat Beramal! (*-*)

Note : Untuk tips lebih baik, tonton SEMANIS KURMA episod 15. Ada tips-tips yang Hana nyatakan di atas atau dapatkan nasihat daripada mereka yang lebih professional.

0 ___Orang Doakan MTHANNA Bahagia Selamanya❤:

Post a Comment

Assalamualaikum...Sebarang komen, pendapat, nasihat yang membangun amat digalakkan. Elakkan meninggalkan komen dengan bahasa yang kesat..thank Q (^_^)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...