ads by nuffnang

Jom Join Them


Note for Visitor.

Welcome to my page! Thank Q for followed my blog. I will visit your blog after you left your link in comment form or via mister linky. Please klik the ads also (^_^). Feel free? Do visit my blog again. I will try to included a tips and info as much as i could. I'm sorry if any of my entry are mostly about my life, my story. Hope readers were enjoy reading my entry in my blog. Thank Q so much for being here!

Monday, November 4, 2013

Mainan Tidur Atau...

Assalamualaikum & Hye

Dugaan lagi.. Apa maksud disebalik semua ini? Kerap mimpi perkara yang lepas? Bukan pinta ku..

Mimpi berbicara itu selalunya bermaksud tidak akan berbicara lagi.. Jika Ya.. Jauhkanlah apa yang dirasa. Jika tidak perlu & tidak penting.. Jangan biarkan daku dibelenggu..

Ingin bahagia bersama yang menyayangi.. Menyayangi yang mencintai.. Mencintai kehidupan yang dimiliki. Hanya berharap yang terbaik untuk hidup yang dilalui..

Friday, September 13, 2013

Biz oh Biz!

Assalamualaikum & Hye

Amboi...Lama jugak tak update blog ni.
Dah macam nak bersawang dah blog nampaknya..
Bukan apa, agak sibuk berbisnes sampai lupa pulak belog nieh..
Hehee..

So far bisnes baru ni memang best.
Segalanya diberi tunjuk ajar dari mula hingga kini.
Pendapatan pun alhamdulillah.
Makin bertambah. Biar sedikit-sedikit asal lama-lama 
jadi bukit.
Daripada seketul gedebuk kemudian tak ada apa.
Kan?


Mudah-mudahan dengan biz ni hidup Hana akan lebih baik.
Bukanlah tidak bersyukur dengan apa
yang ada sekarang.
Tapi tak bolehlah sentiasa nak berada dalam zon yang selesa saja.
Kita kena sentiasa menaiktaraf kehidupan kita.
Macam jalan raya & lain-lain hal jugak..
Selalu kena naik taraf supaya lebih baik & semua puas hati.

Pernah kan jumpa sign board terutamanya di jalan-jalan kampung..
Ayat berbunyi,
'kerja-kerja menaiktaraf jalan sedang dijalankan.'
Haa.. Lebih kurang macam tu lah bunyinya.

Bukan apa, now i'm looking for new biz partner.
Tak ada modal? Modal kecil? Tak tahu macam mana nak mula?
Tak tahu apa nak jual?
Hana ada cara. I will help you till success!
Modal fleksibel, you all boleh tentukan sendiri okey..

For those yang nak ikut jejak Hana,
Kindly contact ni 011-26438515.

Email : hanaradzi12@gmail.com


Saturday, August 24, 2013

Macam-macam Rasa

Assalamualaikum & Hye

Tadi online FB, hati ni terusik lagi. Ex-housemate dah bersalin anak kedua. Seronoknya... Dapat baby lagi. Teringin nak jugak. Lepas sekian lama masing-masing menyepi... Tiba-tiba dah tayang gambar anak kedua. Tumpang gembira, tapi  dalam masa yang sama, hati ni sebak sangat.

Hanya mampu melihat saja buat masa ni. Kena banyak-banyak bersabar. Jodoh pertemuan, ajal maut, zuriat... Semua tu rahsia Allaah SWT. Kita tak tahu apa yang DIA dah sediakan untuk kita. Setiap kejadian, ada hikmahnya. Sebagai hamba, kenalah banyak bersabar, redha & ikhlas terima setiap ketentuanNya.

Memang susah nak hadapi sebab rasa amat perit. Tapi kena jugak lalui. Allaah SWT nak tengok sejauh mana keimanan kita kepada DIA. Ujian dan dugaan tak akan pernah berhenti menziarahi kita. Nak tak nak kita kena kuat hadapi semuanya. Kerinduan yang memuncak membuat diri ni rasa sebak sangat. Nak menitis air mata bila terkenangkan semuanya.

Apakan terdaya. DIA hanya pinjamkan seketika, kemudian DIA ambil semula. Wahai hati, tabahlah. Ini dugaan yang tidak seberapa walau pun rasa inilah dugaan yang paling berat. Allah sudah janjikan kemanisan buat mereka yang sabar menempuhi setiap dugaanNya.

◆sendirian menenangkan hati yang gundah gulana.

Wednesday, August 14, 2013

First Day After Long MC + Raya

Assalamualaikum & Hye

Waaa..... Memang perghh arr kerja petang ni. Langsung tak duduk start masuk kerja sampai ke habis kerja.. Ubat dari pukul 4 sampai la pukul 9... Pukul 9.15 baru habis....

Kaki ni jangan cakap la. Macam nak patah kaki rasanya. Tumit sakit, betis sakit... nearly full bed kat wad. Patient ada 23 orang. Dah lama jugak la patient tak ramai macam tu. Dah tu ramai diabetic pulak. Nak kena check blood glucose, pastu inform doc. if result more than as doc. ordered.

Kalau HPT tu okey lagi. Check BP saja. Sabar saja lah... Naik kerja terus kena sebijik. Ada pulak staff nurse MC sorang. Dia kerja malam. Mujurlah diorang tak suruh buat locum night. Perghh! Memang aku tido la! Tapi seriously... Memang rasa nak pengsan pun ada. Ward lain tutup lagi (ada beberapa ward masih ditutup). Tu yang semua masuk situ.

Medical, ortho, eye, belaka-belaka la semua masuk situ la. Penatttttt!
Tapi... Bila balik rumah, tengok muka anak... Muka suami tercinta.. Hilang penat. Bahagia rasa. Aura keluarga tu, terasa la. Tengok gelagat anak.. Happy la..

Rumah ku syurga ku!

Monday, August 12, 2013

Jangan Putus Asa

Assalamualaikum & Hye

Setelah diuji berkali-kali termasuk yang mahal macam pasya sandha munye... Tetap tiada... Conclusionye memang tak ada la. Walau agak kecewa, tapi usaha akan tetap diteruskan tanpa putus asa.

Tak nak fikir negatif. Belum rezeki nak buat macam mana. Banyak cara belum dicuba. Tak apa, cuba satu-satu. Allaah SWT saja yang tau apa yang terbaik untuk kita. Banyakkan berdoa, jangan sesekali putus asa. Sabar itu cukup indah kalau diselami.

Semoga ada rezeki lepas ni..

Monday, August 5, 2013

Bulatkan Tekad

Assalamualaikum & Hye

Bangun tadi.. Saya sudah bulatkan tekad.. Tak nak buat test lagi hinggalah genap 2 minggu daripada tarikh mensus yang lepas.

Sebab daripada pembacaan artikel-artikel di web... Kebanyakkannya menyarankan UPT dibuat selepas 2 minggu mensus delay, baru akan dapat result yang betul.. (walaupun saya ada mengalami kehadiran 'si dia' yang sedikit). Tapi tak apa lah... Daripada menanti dengan penuh persoalan yang bersarang..

Baik buat relax saja.. Cool.. Banyakkan bersabar & berdoa mohon agar dimakbulkan hajat.. Nak nak lagi di penghujung Ramadhan ni.. Hati pun rasa lebih tenang..

Be POSITIVE!

Persoalan Yang Belum Terjawab

Assalamualikum & Hye

Salam Subuh, Salam 27 Ramadhan bagi yang beragama Islam..

Tinggal berapa hari saja lagi Ramadhan ini akan meninggalkan kita. Sedih kan? Sebab Ramadhan lah bulan untuk kita mengumpul pahala. Setiap amal akan berganda. Sepanjang Ramadhan, apa yang dah kita buat? Banyak pahala @ banyak dosa?

Bermula hari ni, setiap pagi Hana nak motivate kan diri supaya tidak mudah patah semangat, stress @ resah gelisah memikirkan sesuatu yang belum pasti. Hanya buat yang pasti & terus berusaha tanpa jemu.

Kalau sudah bukan takdirNya untuk kita, sampai bila-bila pun tetap tidak berubah. Kena banyakkan bersabar. Orang yang sabar itu, Allah SWT dah janjikan kemanisan dipenghujungnya. Apa jenis kemanisan yang akan diterima, hanya DIA yang tahu. Sebagai hamba kita kena patuh setiap perintah & tinggal apa yang ditegahNya.

Hana harap setiap pagi, Hana akan bangun dengan lebih semangat untuk teruskan kehidupan. Tak nak stress, tak fikir yang negatif.. Biar POSITIF ja sentiasa.

Untuk persoalan yang masih menjadi tanda tanya tu, biarlah begitu..
Kalau ada, syukur alhamdulillah. Kalau tak ada, kenalah berusaha lagi. Terlalu mengharap pun, bimbang hati kecewa tak dapat terima. Apa yang perlu dibuat.. Berusaha & banyakkan berdoa.. Mudah-mudahan dimakbulkan Allah SWT..

Selamat Berpuasa
Selamat Hari Raya Aidilfitri
Maaf andai ada terlanjur bicara & perbuatan..

Sunday, August 4, 2013

Obsesi Ku

Assalamualaikum & Hye

Waa... Sejak pagi tadi hati & perasaan ni melonjak-lonjak nak buat UPT.. Asyik tak sabar nak menunggu pagi seawal subuh.. Memang tak nak terlalu berharap agar naik double line... Tapi..... Jauh di sudut hati... Memanglah amat berharap sangat impian jadi kenyataan.

Semuanya dengan kehendak Ilahi... Sekuat mana kita berusaha, ingat... Allaah SWT jua yang menentukan segalanya. Jadi hendaklah kita sentiasa berpaut harapan kepada Yang Esa..

Eh.. Lari tajuk sikit ni...

Mai patah balik mai...

Tadi keluar pergi KB Mall lagi.. Dengan harapan jumpa baju yang berkenan di hati. Tapi.. Puas pusing, tak jugak jumpa. Tak apa lah bab baju raya tu. Abaikan dulu.. Balik Kedah nanti boleh round cari lagi. Baju raya tak penting.. Yang penting sekarang, family & kesihatan diri.

Obsesi ku bermula...

Nak tahu apakah ia...? Adakah anda nampak apakah yang turut dimuat naik dalam entri ini? Ya, betul. Tepat sekali... Hahaha.... UPT.. Punyalah obses.. Sampai sanggup berhabis untuk beli UPT semata-mata.. Itu kalau dicampur tolak darab bahagi... Dah boleh beli sehelai baju..(lebih kurang la..huhuu..)

Saja beli.. Standby suka-suka.. Kalau boleh tu, hari-hari nak check.. Heheee..

Dah jadi macam koleksi la pulak. Tak apa.. Kita tunggu dan lihat apa hasilnya nanti. Harapan.. Pastilah double line.. Doakan yang terbaik untuk Hana ye, kawan-kawan...

Teka-Teki Misteri Nusantara

Assalamualaikum & Hye

Waa... Mak Jemah.. Tajuk kemain.. Nak ajak main teka teki ke nak cerita pasal misteri nusantara tu?

Dua-dua pun boleh.. Hehee...

Sebenarnya... Hana tengah bersabar dan berdebar menunggu dan menanti khabar berita... Khabar berita apa pulak dah? Ada orang tengah nazak ke? Or what? Haishh... Sukar nak dikatakan...

Okeylah tanpa melengahkan masa memanjangkan cerita.. *nanti korang bosan, terus tak nak baca pulak.. Huhuu..

Mai nak cerita..
Sebenarnya Hana tengah keliru.. Keliru dengan keadaan kesihatan diri ni. Apa sebenarnya yang sedang berlaku? Normal ke abnormal ke? Bulan Ramadhan tahun ni memang banyak ujian.. Diuji dengan tahap kesihatan yang kurang memberangsangkan.. Asyik jatuh sakit saja.. Tapi itu semua Hana redha. Terima setiap dugaan dengan hati yang ikhlas & sabar. Cumanya sekarang ni... Risau Hana punya mensus cycle ni normal ke tidak..

Sepatutnya due mensus adalah 28/7/2013... Dan memang ada keluar.. Tapi spotting macam tu saja. Kebiasaannya 1-3 day memang heavy flow la. Tapi... ni sampai ke pagi semalam... Spotting saja. So I wonder.. Normal ke ada problem ke I ni...? Pernah tak sesiapa yang alami keadaan macam Hana ni? Because it sudden. Kalau memang selalu macam tu Hana tak risau. Cerita kepada my mum.. She said may be I'm pregnant. Kata bahasa orang kampung... Bunting Rimau... My mum la cakap...

First test Hana buat 30/7/2013. The result of course la negative. Tu yang menjadi teka teki misteri nusantara tu. 2nd test pagi tadi.. Pun sama jugak. Haruslah perasaan kecewa tu ada. Hurmm... Now tak tau nak buat apa. Cuba berlagak cool and sabar ja. Lepas sahur tadi try google pasal kes macam Hana ni. Tapi mostly entri cerita pasal langsung tak 'dikunjungi' Miss P... Lepas lewat 2-3 bulan, check UPT semula baru positif. Tak jumpa artikel yang kes macam Hana. Jadi, kebimbangan tu masih bersarang di hati.

Sebelum ni dok check dengan Dr. Daud (O&G specialist) tu, katanya tak ada masalah apa cuma retroverted uterus je. Ye lah takut jugak. Kan tetiba ada masalah tiub falopio tersumbat ke apa.. Badan dah la satu ja. Mana nak cari ganti kalau rosak. Jadi... Sesiapa yang pernah alami situasi macam Hana, tolonglah bagi pandangan/pendapat/nasihat... Dan..... Hana mohon tolong doakan agar permintaan Hana nak pregnant, dimakbulkan Allaah... Ameen....

Saturday, August 3, 2013

Setelah Sekian Lama...

Assalamualaikum & Hye

Hari ni masuk bandar KB. Selepas berapa tahun tak masuk bandar KB tu. Since habis belajar la. Selama ni memang ada pergi kalau balik kampung. Tapi... Sampai takat Tesco dengan KB Mall tu saja.

En. Suami tak suka masuk bandar sebab jalan sesak. Hari ni kami tuju ke Pasar Siti Khadijah. Itu pun sebab kawan my mum kirim serunding daging. Kawan dia pregnant teringin nak makan serunding kat situ.

Tak apa lah, dah selesai beli pun. Barang sendiri yang nak dicari tak jumpa jugak. Jadi 'blur'.. Tak tahu mana nak tuju. Tengok tudung pun dah tak macam dulu.  Dulu banyak pilihan. Sekarang macam tak yang menarik.

Tinggal sikit lagi barang untuk family di sini. Untuk orang Kedah, balik cari sama-sama la kat Kedah nanti. Nak jalan pun dah tak tahu mana nak dituju. Sementara tunggu nak balik Kedah, just rest lah kat rumah. Kesihatan pun tak mengizinkan.. Better rest saja.

Motivasi Pagi

Assalamualaikum & Hye

Selamat pagi all saysngness!!!
Hati rasa tenang sangat bila berada di kampung. Dapat hirup udara pagi yang segar daripada pokok-pokok menghijau. Tak macam selalu.. Pagi-pagi dah hirup asap kenderaan, lemas rasa asyik tengok 'hutan batu'...

Pagi ni rasa tenang sangat. Hati tak gusar sangat. Walau ada persoalan yang masih belum terungkai. Tak apa.. Sabarlah dulu. Pasti ada jawapannya tu. Tunggu untuk beberapa hari saja lagi.

Pagi ni rasa lebih bersemangat. Rasa bersyukur sebab masih diberikan nikmat bernafas di atas muka bumi Allaah SWT ni. Sekarang Hana rasa syukur sangat dikurniakan kehidupan macam ni. Sederhana.. Tapi rasa sempurna. Namun... Akan berusaha lebih lagi untuk mendapatkan kehidupan yang lebih sempurna.

Hana hargai sangat apa yang ada sekarang. Family yang ambil berat, family mertua yang sangat baik. Kawan-kawan yang sudi membantu bila diperlukan.. Dikelilingi orang-orang yang ada sekarang memang rasa bersyukurlah.

Walaupun dulu Hana selalu persoalkan kenapa macam tu kenapa macam ni (even hati tetap berusaha menyangkal persoalan-persoalan macam tu). Sekarang Hana rasa kebahagiaan tu. Benarlah kata pepatah.. Pahit akan manis juga akhirnya.

Allaah SWT dah aturkan yang terbaik untuk kita. Ujian & dugaan tu adalah sebahagian daripada kehidupan. DIA nak tengok sejauh mana kesungguhan kita, kesabaran kita, iman kita terhadapNYA.

Perancangan Allaah SWT dah cukup cantik, cukup hebat. Percayalah dengan setiap ketentuan Ilahi..

Nota Kaki : semoga kita jadi hamba yang tahu bersyukur & menghargai..

Friday, August 2, 2013

Minimakan Pergerakan?

Assalamualaikum & Hye

Hari ni pergi cari baju raya untuk anakanda tercinta. Bajunya muat tapi seluar ketat. Apa boleh buat, perut muncit.. Pastu belikan baju t-shirt la dengan seluar.

Sambil tu belikan jugak jubah untuk MIL.. Hajat nak cari tudung. Tapi.... Tak jumpa yang sesuai. Destinasi tadi.. Tesco dengan KB Mall.. Cari baju yang jenis peplum.. Tapi tak ada warna yang bekenan di hati..

So dengan sendirinya tema berubah.. Daripada turqoise.. Jadi pink/peach.. Baju yang Hana ada pun mostly colour macam tu. Tengoklah balik Kedah nanti la pulak cari. Tadi pun keluar rumah pukul 3 petang.. Pukul 7 petang baru sampai rumah semula.. Huhuu..

Tapi kan... Itu bukanlah tujuan utama entri ni disiarkan.. Uhuuhuu..

Sebenarnya... Pagi tadi dah tak ada keluar merah/coklat.. Cuma macam pink camtu.. Pastu tadi.. Jadi coklat/merah balik. Ni yang risau ni. Jauh lagi perjalanan nak cari barang raya ni.. Banyak destinasi lagi nak di tuju...

But now it make me worry.. Ya Allaah.. Mudah-mudahan semuanya baik-baik belaka & berada di bawah perlindunganMu.. Ameen..

Dear readers...
Please prays the best for me..
Thank Q very much..!!!

*Tak apa lah kalau tak dapat beli/buat persiapan raya. Asalkan semuanya baik-baik belaka..

Thursday, August 1, 2013

Menunggu Penuh Sabar & Debar

Assalamualaikum & Hye

Hari ni doc. cakap dah boleh discharge. Tapi tunggu doc. ni memang satu penyeksaan. Bukan apa.. Memang betul la. Penantian satu penyeksaan. Huhuu..

Tak sabar nak balik dah ni. Nak pergi cari & buru barang raya. Tapi kan... Tapi.... Tetiba pagi ni kepala pening balik la. Rasa berat sangat. Badan pulak jadi lemah balik. Padahal excited je nak balik ni. Kenapa entah..

Hati pun tengah gusar sebab period kali ni lain macam sangat. First time rasanya jadi macam ni. Before ni tak ada pulak macam ni. UPT done few days past. Tapi... Result negative. Agak frustrated la.

Tapi kan... Tapi kan... Tapi kan... Tadi I told my  ward sister pasal my problem. Sge said, may be...... PREGNANT.... Cuma lambat detect. Kena lewatkan check. So...... I was so excited... Tapi... Dalam masa yang sama, takut nak berharap lebih-lebih. Dalam hati masih tetap berharap agar ada keajaiban yang berlaku.

Di bulan yang penuh barakah ni, Hana sangatlah berharap.. Semoga Allaah SWT izinkan.. Makbulkan doa-doa & usaha Hana selama ni. Kawan-kawan... Tolong doakan yang terbaik untuk Hana ye..

Menanti penuh Sabar & Debar...

*sekadar gambar hiasan...

Wednesday, July 31, 2013

Discharge CM..!!

Assalamualaikum & Hye

Gumbira rasa hati. Sebab esok dah boleh discharge. Yeyy..!!! Tak sabar nak balik kampung. Kena balik Kelantan dulu la. Macam biasa, ambil si kecik tu.. Rindu pulak gelak tawa rajuk dia. Macam mana pun, dia lah racun, dia lah penawar.

Esok nak pergi cari baju raya. Misi memburu baju raya katakan.. Orang lain dah siap semua dah. I baru nak pergi berburu. Huhuu.. Apa boleh buat.. Dah terlantar kat katil hospital ni, terima sajalah seadanya.. Dugaan Yang Esa terhadap daku dalam bulan yang mulia penuh barakah ni.

Baju raya dah ada dua sebenarnya. Satu yang pakai masa majlis makan beradat.. Yang satu lagi, rembat  satu tadi masa home leave (tengah hari). Hehee.. Baju yang rembat tadi tu memang 99% bekenanlah. Manik-manik koran memang penuh la dari atas ke bawah..  Hehee..

So nak cari jenis peplum la pulak kot. Tengok lah esok nak tengok kat Maju Junction, Jalan TAR & Masjid India kot. Sesi memburu bakal bermula.

Balik Kelantan kena cari baju untuk ai kecik pulak. Baju dia tak boleh beli sembarangan. Nanti tak muat. Kena bawak tuan sendiri cuba. Kalau tidak, rugi saja.

Tuesday, July 30, 2013

Kepala Berat + Stress

Assalamualaikum & Hye

Entah kenapa la sejak akhir-akhir ni asyik sakit kepala saja.. Start pagi-pagi subuh kepala jadi berat. Ke sebab asyik stress fikirkan perjalanan hidup ni?

Nak bangun mandi, pun jadi malas. Berat sungguh dugaan bulan Ramadhan kali ni. Hati ni jugak tengah berusaha mententeramkan perasaan sendiri yang tak keruan.

Agaknya asyik sibuk memikirkan hal kehidupan yang belum pasti. Tu yang bertambah sakit.

Ya Allaah,
Aku hanya mahu kesembuhan buat masa ini.
Dan jugak dimakbulkan doa-doa ku..
Ameen..

*dear readers, doakan kesihatan dan yang terbaik untuk hana ye..tQ..

Sunday, July 28, 2013

Rezeki Dia

Assalamualaikum & Hye

Nampaknya seorang lagi teman mendapat perkhabaran gembira dalam bulan yang penuh barakah ni. Rezeki dia.. Rezeki Hana tak tahulah bila.

Member ni mendirikan rumah tangga bulan 5 yang lepas. Sekarang dah 12 minggu pregnant. Ya Allaah, seronoknya.. Rasa seronok kan bila dapat tahu ada satu janin yang hidup dalam rahim kita..?

Satu perasaan yang tak dapat digambarkan dengan kata-kata. Hanya yang merasainya saja yang tahu macam mana rasanya. Walaupun Hana sempat rasa hanya berapa minggu saja. Tapi ianya pengalaman sangat berharga.

Malangnya tak ada rezeki. Tak sempat tengok dia dilahirkan apatah lagi merasai pengalaman dia membesar dalam rahim ni. Sampai sekarang tak ada apa-apa lagi. Setiap hari dan setiap kali lepas solat, doa agar dikurniakan zuriat yang soleh dan solehah.

Setiap bulan menanti dengan penuh pengharapan. Sangat berharap agar ada janin yang tumbuh dalam rahim ni.. Ya Allaah... Makbulkanlah doa-doa ku...

Saturday, July 27, 2013

Shopping Raya?

Assalamualaikum & Hye

Kawan-kawan, dah shopping raya? Mesti semua dah sibuk beli baju raya, tudung raya, semua yang berkaitan raya la kan? Kan? Kan?

Hana ni tak tahu lah bila nak shopping raya. Dah ni terlantar pulak kat katil hospital. Baru hari kedua, tak tahu berapa hari nak kena duduk sini. Lambat lagi nampak gaya ni.

Lagi satu macam tak ada idea la apa nak beli untuk mak abah, adik beradik, sepupu sepapat, tok, maksu paksu, mak mertua, ipar duai... Haish! Memang mati akal. Tahun ni langsung tak ada idea nak beli apa. Padahal excited nak raya pertama kat Kedah nun.

Kawan-kawan ada idea? Kongsi la sikit. Huhuu...

Friday, July 26, 2013

Tewas Akhirnya

Assalamualaikum & Hye

Akhirnya saya tewas berjuang untuk mendapatkan kembali kesihatan normal. 
Bila malam tiba, keadaan semakin teruk. 
Sampai kesiankan En. Suami pun tak dapat tidur nyenyak.
Tak terdaya lagi bertahan. 

Maafkan saya kawan-kawan. 
Terpaksa menyusahkan kalian lagi. 
Bukan pinta saya untuk jatuh sakit. Maafkan saya.

En. Suami telah dimaklumkan. 
Balik kerja nanti agaknya baru dia datang. 
Orang lain sibuk bershopping raya. 
Saya bakal terlantar di katil wad. 
Tak sempat dah nak memikirkan raya punya hal.

Ya Allaah,
Terima kasih kerana menurunkan ujian ini untukku. 
Mudah-mudahan dapat menggugurkan dosa-dosa kecil ku.
Sembuhkanlah aku daripada penyakit ini.

Thursday, July 25, 2013

Ujian Demi Ujian Di Bulan Ramadhan

Assalamualaikum & Hye

Hari ni masuk hari ke-4 batuk-batuk. Ya Allaah, ujian demi ujian Kau berikan kepada hamba Mu ini.

Dua hari batuk, pergi jumpa doctor.  When she checked... It's looked like worse. Lung had wheezing sound. Doctor tanya jugak nak masuk wad tak? Atau nak makan ubat dulu? Memang kalau ikutkan hati, nak saja masuk wad. Memang tak tahan rasanya. Tapi memandangkan dah ada staff wad yang admitted terpaksa la jugak berpura-pura kuat.

Semalam staff tu dah discharge.  Tapi still mc till a week. So kalau Hana
pulak yang admitted, memang kucar kacir wad tu. Memang dah tak ada yang larat nak buat locum. Tengok roster tu pun dah penat. Nak tambah dengan kurang lagi sorang staff. Pergh! Memang ting tong jawabnya.

Tapi nak buat macam mana. Nak biar lagi lama lagi akan melarat. Lagi lama kena MC pastu lagi menyusahkan orang lain. Ya Allaah, betul-betul buntu sekarang ni. Rasa makin menjadi-jadi batuk ni. Lebih kurang macam tahun lepas punya kejadian. Ya Allaah, tunjukkan lah jalan penyelesaian kepada diri ku. Ameen...

Sunday, July 21, 2013

Ujian Bulan Ramadhan

Assalamualaikum & Hye

Sekali lagi Hana diuji.
11 Ramdhan Hana diserang sakit kepala yang ganjil.
Kenapa Hana gelar begitu?
Sebabnya... 
Tengah malam pada hari kejadian, 
Hana rasa tiba-tiba kepala ni sakit sangat.
Macam nak pecah kepala.
Bukan lagi light headache seperti yang dialami sebelum ni.
Sungguh rasa luar biasa sangat. Dengan rasa nak demamnya..
Sakit tekak...
Dan di tengah hari pulak masih tak hilang sakitnya.
You know what? I'm nearly breakfasting on 12.30 noon.
Punya la tak tahan rasa telan ubat time tu jugak.
Tapi mujurlah dapat menahan walau mengalir air mata dek kerana menahan sakit yang rasa macam nak pecah kepala tu..
Entah kenapa apa yang salah makan, Hana pun tak tau.
Lepas berbuka ja terus telan setamol 2 biji.
Sampai ke tengah malam semalam sakitnya tak berkurang mana.
Pagi tadi telan lagi. 

Alhamdulillah dah kurang.
Tapi masih bersisa sakitnya.
Sakit kepala lebih kepada bahagian kanan belakang kepala.
Anybody know what was the symptoms it is?

*semalam berbuka dihotel.ikut en.suami berbuka dengan officemates.rugi sebab sakit kepala, makan pun tak lalu..*

Wednesday, July 17, 2013

Suddenly...

Assalamualaikum & Hye

Lepas memasak tadi terus rasa lembik. Macam nak pengsan pun ada.
Badan ni rasa lemah sangat.
Dengan peningnya..
Kenapa entah..

Macam tak pernah rasa macam ni sebelum ni.
Baru sembuh dari sakit.
Dah sakit balik.

Ya Allaah,
Kuatkanlah semangat ku..
Demi menempuhi ujian Mu ini..

Saturday, July 13, 2013

Akibat Menahan Kencing

Assalamualaikum & Hye

Malam ni 2nd night duty.
Esok sleep day.
Hope dapat rest sepuasnya.
Dah la sakit tak hilang-hilang.
Dah masuk 3 hari menahan sakit.
Tadi betul-betul rasa tak tahan dah.

Pergi jumpa M.O di A&E...
Disuruhnya ambil U/FEME.
Then bila ada result, ok jer.
Tak ada la WBC sampai berpuluh @ beratus.
Normal result. Tapi doc. cakap UTI.
Adakala UTI dirawat melalui dua cara.
Sama ada dapat diagnosis daripada urine test atau simptom yang dialami.

Memang saya selalu tahan kencing sebelum ni.
Tapi bukanlah disebabkan suka saja-saja nak tahan kencing.
Time ward sibuk tu yang buat saya sampai tak dapat nak ke tandas.
Apa boleh buat.
Nasib badanlah.
So i was treated as UTI.
Ada jugak doc. tanya nak inj. analgesic ke tidak....
Ermmm... Opkos la tak nak..
Masih belum sampai nak kena ambil inj. analgesic lagi doc. ...
Tak apa lah saya makan dulu tablet tu. Hurmm....

Jadi moral of the story...
Janganlah anda malas ke tandas.
Kencinglah setiap 2jam hingga 2 1/2 jam.
Jangan menahan kencing ya kalau tak mahu jadi macam saya.
Huhuhu...

So i get these for my problem..

Friday, July 12, 2013

Ujian Awal Ramadhan

Assalamualaikum & Hye

Hari ni hari ke-3 berpuasa. 
Tapi... Allaah SWT menguji dengan memberikan ujian kesakitan kepada Hana. 
Sejak semalam perut dan usus meragam tak semena-mena. 
Sakit tak terhingga. 
Tapi masih mampu bertahan.

Tapi hari ni.. 
Makin menjadi-jadi pula. 
Ya Allaah, terima kasih kerana menurunkan ujian ini dalam bulan yang cukup mulia. 
Moga terhapus dosa-dosa kecilku.

En. Suami juga jatuh sakit. Demam. 
Kesian dia. Dah la malam ni kerja. 
Hurmm.. Kesian dia seorang diri di rumah. 
Hana rasa.. 
Malam ni lepas selesai bagi ubat untuk pesakit, Hana nak jumpa doc. la. 
Tu pun kalau pesakit di A & E tu tak ramai.

Dalam tak menahan ni kena la jugak bangun masak sikit untuk berbuka. 
Terpaksa tahan. 
Memandangkan En . Suami pun tak sihat. 
Ya Allaah, berikanlah kesembuhan kepada kami..

Tuesday, July 9, 2013

Marhabban Ya Ramadhan

Assalamualaikum & Hye

Entah kenapa pulak semakin menjadi-jadi rasa sayu nak menyambut kehadiran Ramadhan kali ni. Terasa lain sangat.

Ada masa rasa seolah-olah nikmat Ramadhan tu dah pun terasa bahangnya. Ada masa pulak rasa macam Ramadhan kali ni yang terakhir.. Ada masa terasa seolah-olah Ramadhan kali ni akan membuka lembaran baru dalam hidup Hana. Satu perasaan yang tak terungkapkan dengan kata-kata. Tak dapat diterjemahkan dengan kata-kata.

Ada sesuatu yang akan berlaku ke dalam bulan Ramadhan kali ni? Gementar pun ada.. Tapi tak boleh nak buat apa.. Hanya mampu berdoa dan memohon agar diberikan rezeki yang melimpah dan berkat. Mohon juga dilindungi daripada ditimpa bencana.

Ya Allaah,
Mudah-mudahan bulan mulia ni membawa seribu makna dalam hidupku..
Semoga bulan Ramadhan ini membawa seribu kebaikkan.

Monday, July 8, 2013

Bumi Mekah

Assalamualaikum & Hye

Bukanlah bermakna Hana dah sampai ke sana. Sekadar menaikkan semangat agar kuat berusaha demi menjejakkan kaki di bumi Mekah yang paling istimewa.

Dah lama teringin nak jejakkan kaki di sana. Sedang gigih berusaha untuk mengumpul wang and menunaikan umrah. Dapat jadi tetamu Allaah untuk menunaikan umrah pun dah cukup besar maknanya. Kalau dapat tunaikam haji lagilah syukur.

Sekarang saya nak kumpul duit untuk melaksanakan niat tu. Percaya niat yang suci pasti mendapat keredhaan Allaah. Semoga jalannya dipermudahkan. Dan mahu disegerakan. Ya Allaah, muda-mudahan mendapat berkat.

Siapa yang tak mahu duduk dan berdoa di depan Kaabah yang cukup istimewa tu kan?

Doakan untuk Hana ye? Semoga Allaah berkati anda semua.  Amin..

Subhanallah...
MasyaAllaah...
Cukup indah!

Saturday, July 6, 2013

Hidupkan Kasih Sayang & Cinta

Assalamualaikum & Hye

Kesian tengok warga emas yang sendirian menanggung sakit. Tiada anak isteri mahupun saudara mara yang mahu berada disampingnya.

Keadaan diri yang semakin hari semakin tidak berkurang rasa sakit tu, tak seorang pun ahli keluarga yang mahu menunggu terutamanya pada waktu malam. Kala siang hari pun ada ketika hanya terbaring lesu sendirian tanpa teman.

Orang yang sedang sakit ni perlu perhatian anak dan isteri. Walau si isteri juga uzur, tidak salah menunggu si suami.. Berada disisi suami ketika dia sedang sakit cukup membuatkan si suami rasa tenang.

Anak-anak pula inilah masanya menunjukkan belas kasihan dan rasa kasih terhadap ibu bapa. Temani mereka... Boleh juga tolong picit-picit bahagian yang sakit..Sekurang-kurangnya mereka rasa berteman, dihargai dan tak keseorangan.

Ada sesetengah ibu bapa rasa malu bila kencing beraknya dicuci oleh orang lain. Sedangkan dia berharap anak atau isterinya yang membantu mencuci dia.

Cinta, kasih dan sayang perlu sentiasa dihidupkan.. Disemarakkan hingga ke hujung nyawa. Bukan ketika masih muda sahaja. Kasih sayang suami/isteri, anak/ibu bapa sentiasa perlu hangat dan erat.

Apa pun, hargailah ketika masih ada. Jangan menyesal bila sudah tiada.

Wajarkah?

Assalamualaikum & Hye

Lama jugak tak jenguk blog yang dah nak bersawang ni. Agak sibuk dengan urusan harian, tak sempat update.

Sejak dua menjak ni asyik rasa macam down saja. Serba tak kena dibuatnya. Then ada saja yang tak kena. Entahlah... Kadang dengan apa yang berlaku ni buat Hana rasa... Macam... Cukuplah setakat ni.. ~~~Sudah cukup sudah...~~~Eh..ternyanyi pulak..

Kadang rasa...
Betul ke apa aku buat ni..
Betul ke jalan yang aku pilih ni..
Celaru dibuatnya...

Itu yang timbul... Wajarkah...

Wajarkah terus berjuang atau menyerah saja..

Ya Allaah...
Aku mohon kekuatanMu..

Sunday, June 23, 2013

Semakin Meruncing

Assalamualaikum & Hye

Bila tengok keadaan cuaca dan persekitaran luar hari ni..
Rasa terkejut.
Makin menebal nampaknya..
Bimbang kesihatan diri.
Dah la hidung tengah tak clear.
Batuk pun dah ada sikit-sikit.
Kalau banyak beraktiviti luar rumah, Bakal mengundang yang lebih teruk.

Semoga jerebu ni cepat-cepat reda. Take care yourself okey guys and girls..

Thursday, June 6, 2013

Bawa Anak Mama Naik Monorail Lagi..

Assalamualaikum & Hye


Hari ni ingat abahnya dapat la kerja halfday saja..
Alih-alih tak dapat sebab ada kerja yang perlu diselesaikan segera.
Tak boleh tinggal..

Makanya mama lah yang bawak anaknya jalan-jalan..
Tak tahu nak bawak ke mana sebenarnya..
Bila tanya nak naik kereta api ke..
Jawabnya nak...
So bawaklah pergi ke monorail..
Naik monorail ke Berjaya Times Square tu.
Ingatkan mama dapat shopping barang mama..
Tapi tak sampai hati pulak bawak dia pusing-pusing..
BTS kan luas..

Lepas beli satu dua barang,
Beli la satu puzzle untuk dia.. Hope it's could help him
to use his brain..
Dia nak sebab puzzle tu pict. ultraman...
Kalau tidak... Jangan haraplah.
Nak belikan baju... Tapi.... Tak ada yang cantik and sesuai dengan saiz dia...



Friday, May 31, 2013

After A Few Visit..I Knew Why..

Assalamualaikum & Hye

Setelah sekian lama... Dan selepas beberapa kali visit.. 
Barulah Hana tahu keadaan diri Hana ni.
Kenapa? Hurmm.. Begini ceritanya........

Pagi tadi pergi jumpa doctor O&G lagi sebab dah masih tak ada apa-apa lagi kan.
So doc. tanya.. Mensus cycle masih regular ke tidak, ada apa-apa perubahan yang dirasai ke,
dan seumpamanyalah..
So then Hana cerita la apa yang patut.
Doc. cakap nak scan sekali takut ovari bengkak.
After USG (ultrasound gyne.) doc tanya,

Doc. : tahu kan rahim ke belakang?
Saya : err...ye ke doc., tak tahu pun.
Doc. : kalau tengok ni tak ada cyst/fibroid. ni rahim ke belakang ni. tapi tak pe. awak boleh mengandung. tapi lambat sikit. kebiasaannya lambat sikitlah. saya tak risau sebab awak pernah mengandung.
Saya : ooo..ok. then?
Doc. : kene tido meniarap ni. saya bagi clomid makan 2 biji, boleh?
Saya : ermm..boleh doc.
Doc. : okey, saya bagi untuk dua bulan. then kalau masih tak ada, kita buat test tengok kot tiub falopio sumbat ke..
Saya : thank Q doc.

Hurmm... Rupanya rahim tidak pada kedudukan normal. Patutlah susah, tak lekat-lekat. 
Tapi semuanya kerja Allaah. Kalau bukan dengan kehendakNya, tidaklah berlaku apa-apa keajaiban.
Tapi kita tidak pulak boleh hanya berdiam diri dan menunggu begitu saja.
Mesti diusahakan apa yang patut dan jugak diikuti doa dan tawakal..

Kepada yang senasib dengan Hana, dah lama menikah tapi belum dapat zuriat, 
pergilah check dengan pakar sakit puan.
Mungkin punya masalah yang sama macam Hana.
Mungkin jugak masalah lain-lain.


(google)

Lebih kurang macam tu lah rahim yang doc. scan tunjuk kepada Hana tadi.

Thursday, May 23, 2013

Nak Marah Biar Bertempat

Assalamualaikum & Hye

Hari ni hari yang menggelikan hati. Kesian orang tu... Nak marah-marah kesalahan orang. Diri sendiri salah tak pulak nampak. Bak kata pepatah... Kuman seberang laut nampak, gajah depan mata tak nampak pulak.

Macam ni ceritanya... Pagi tadi masa tengah tidur, tiba-tiba dengar bell bunyi tung tang tung tang... Siapa pulak datang rumah kita pagi buta ni. Ingatkan posmen datang hantar barang. Hish...!!! Kacau orang nak tidur.

Tengok-tengok seorang lelaki ber'uniform' hijau berdiri dekat dinding. Terdetik dalam hati... Pe hal ni?

"Kete sape d** **** tu?"
"Suami saya, kenapa ye?"
"Dia ada?"
"Tak ada, dah pegi keje,"
"Naik apa?"
"Naik motor,"
"Oh, ok tak pe. Nanti tolong ubah ye, tempat saya tu."
"Ok, nanti saya ubah,"

Puihhh! Ingatkan hal apa sampai cari ke rumah. Rupanya nak suruh ubah kereta yang kononnya kami dah parking dekat tempat dia.

You all mesti ada yang akan cakap...

"Dah tempat parking dia, mesti la dia marah. Korang yang letak merata. Nak marah orang lain pulak."

Haaa..... Jangan terus buat kesimpulan. Baca sampai habis baru buat kesimpulan okey!

Then lepas dia turun, Hana masuk rumah siap-siap turun bawah alih kereta. Okey then... Will see what kind of vehicle which is he park at the parking lot. Actually I cakap macam tu sebab tu tempat parking untuk motorsikal. Kami parking kat situ semalam pun dengan niat sekejap saja. Hari ni memang nak alih pun. Lagipun tempat parking motorsikal tu selalunya memang tak ada orang nak letak motorsikal. Selalunya kosong. Itu yang kami tumpang sekejap.

Semalam memang other outside parking penuh. Yang ada cuma di kawasan blok lain. Tu yang tumpang sekejap. Kami memang tak pernah parking di tempat yang bukan dikhaskan untuk letak kenderaan/kereta. Kami selalunya letak kereta ditempat yang sesuai. Tak pernah nak parking tak tentu hala. Orang lain yang selalunya tak ada akal. Walaupun berpangkat tinggi. Diorang suka parking sesuka hati.

You all tahu, siap letak kertas amaran and tulis,
"SILA UBAH SEGERA!!! INI PARKING SAYA PUNYA!!! 019*******"

Haa... Tengok la tu... Ayat cenggitu... Huh! Ade aku kesah ke? Tak malu mengaku tempat parking motor tu sebagai tempat parking kereta dia..
Dia tak rasa macam bo*** ke nak marah orang macam tu sedangkan diri dia pun tak betul? Yes we admit kami pun salah jugak sebab letak tempat yang salah. Tapi tak ada la selalu buat. Tu la first time tau.

Lagi satu...Ingat tak hari tu Hana ada post entry pasal ada orang letak kereta tempat parking kami? Yang terang-terang ditulis no.rumah tu pun ada yang buat tak nampak.. letak jugak kat situ. Ingat tak? Kalau tak ingat klik SINI.

Entahlah. Tak faham la dengan manusia zaman sekarang. Selalu nampak salah orang saja. Diri sendiri salah tak nampak pulak. Lepas selalu buat tak nampak walhal nampak je terang-terangan.

Dari situ kita dah boleh agak... Bagaimana sikapnya... Ada akal kan? Fikir sendiri.

Wednesday, May 22, 2013

Kesayangan Hamba!

Assalamualaikum & Hye

21/5/2013 merupakan hari lahir abah Hana. 13/5/2013 yang lepas pulak hari lahir emak Hana. Kami adik beradik merancang untuk bagi hadiah hari lahir untuk mereka. Tapi masih tercari-cari hadiah yang sesuai.

Pagi tadi Hana sms abah Hana ucapkan selamat hari lahir serta ucapan-ucapan lain. Bukan Hana tak nak call dan bercakap dengan abah. Tapi.... Setiap kali call mak atau abah mesti rasa macam sebak sangat. Macam nak menitis air mata. Sebak sebab mengenangkan jasa dan pengorbanan mereka membesarkan dan mendidik Hana hinggalah tanggungjawab yang dipikul oleh mereka berpindah kepada suami Hana.

Rasa macam nak mereka sentiasa di depan mata. Sentiasa nak lihat wajah mereka. Betapa besarnya pengorbanan mereka selama ni. Bila balik kampung rasa macam anak manja mereka lah pulak. Rasa nak berkepit ja dengan mak abah. Rasa macam semua permintaan Hana tak dikecewakan oleh mereka.

Merekalah kesayangan Hana.

Tadi ada call abah Hana sekejap. Tapi adik yang jawab. Bila adik bagi semula handphone dekat abah, abah macam tak mahu cakap. Rasanya bukan apa tu... Dia pun rasa sebak jugak bila nak cakap dengan anak dia yang dipetantauan ni. Huhuu...

I love u mom and dad!

Monday, May 20, 2013

Terabai + Mengabaikan

Assalamualaikum & Hye

Tadi dok 'meronda' kat FB... Maklum la dah kerja malam ni nak elak mengantuk... 'meronda' la FB tak pun kat mana-mana la.. Hehee..

Terjumpa la satu artikel ni. Memang ada betulnya apa yang dicakapkan.

Kami kadang kala terpaksa menahan segalanya... Demi memastikan semuanya berjalan lancar dan semua puas hati. Itu pun masih jugak tidak dapat memuaskan hati semua.

-Tahan lapar/dahaga
-Tahan kencing
-Tahan sakit

Hingga adakalanya solat pun terpaksa diqadakan.

Bayangkan waktu bekerja 7jam... Kencing hanya 2 ke 3 kali sahaja. Tu pun kira banyak dah la 3 kali tu. Nak buat macam mana. Ikut doc. round... Siapkan changes. Belum sempat siap doc. ni punya tak siap lagi.. Dah kena tinggal, ikut doc. lain pulak. Tak sempat nak menulis, dah pesakit pulak panggil tung tang tung tang bunyi callbell. Kalau tak beli siap-siap makanan awal pagi... Kalau dah start busy... Memang tak termakan dibuatnya.

Pengorbanan yang adakalanya terpaksa membuat diri merana. Entahlah.

*hopefully tak kena jangkitan kuman, batu karang dan lain-lain.

Friday, May 17, 2013

Haruskah...

Assalamualaikum & Hye

Entah kenapa... Tiba-tiba rasa hilang arah tuju... Perasaan berbaur.. Sedih + Sebak + Kecewa + Marah + Putus asa...

Haruskah aku berhenti berharap? Haruskah aku berputus asa?
Rasa macam tak sanggup nak menanggung semua kepayahan ni.
Rasa nak berhenti mengejar apa yang diimpikan.

Ya... Memang entri ni berbau kekecewaan dan putus harapan. Sebab memang itu pun yang sedang bergelumang dalam sudut hati paling dalam ni.

Ya... Luarannya nampak indah. Tapi... Hakikatnya jauh di sudut hati, sudah hilang perasaan. Seperti sudah kebal rasanya. Atau bahasa mudahnya... Hati kering. Walau terus mencari, tak ku temui apa hakikat yang sebenarnya. Tidak terlihat yang indah seperti yang terpamer zahirnya.

Air mata menitis bagai butir mutiara yang terputus dari rantaiannya. Hati terus mohon kepada Ilahi agar diberi petunjuk dan jalan yang sebenarnya.

*maaf jika anda bosan. tolong beri nasihat kepada saya.

Monday, May 13, 2013

Yang Tiada + Yang Tak Pasti

Assalamualaikum & Hye

Tiada kata yang dapat digambarkan dengan apa yang terbuku di hati.

Merindu pada yang tiada.
Setia menanti pada yang tak pasti.

Entah bila dan bagaimana. Hanya mampu berdoa dan bertawakal. Sakit memang sakit. Tapi hidup mesti diteruskan.

Saturday, May 11, 2013

Cicak vs Spider

Assalamualaikum & Hye

Ditengah malam yang hening ni... Jari jemari menari-nari men'scroll' skrin smartphone. Mencari dan melilau tanpa arah tuju. Huhuuu... Bahasa... Sasterawan habis..

Tadi masa tengah belek pict. di instagram... Tengok la pict. yang di post oleh one the artist yang Hana follow. This is not about the pict. .. But it's about what was in the pict. ... Dan juga komen daripada follower beliau yang lain.

Ada pengarah filem nak buat filem tajuk cicak... Ada pulak yang komen.. Yang mana komennya berbunyi lebih kurang begini...

"Ada seorang non muslim bertanya kepada saya.. Bukan ke cicak yang berbunyi semasa nabi u sembunyikan diri. Kenapa buat filem berkaitan cicak?"

Ada pula yang balas komen tersebut.. Yang berbunyi...

"Good question.. Orang putih buat cerita spiderman."

Barulah Hana tersedar... Betul juga apa yang dikatakan oleh non muslim tersebut. Sungguh cerita tu hanya rekaan semata-mata. Tapi bila difikirkan kembali.. Banyak lagi yang boleh dihasilkan. Sekarang terlihatlah kelemahan kita di situ.

Spiderman tak ada masalah. Spider yang selamatkan nabi kita. Ni cicak. Betullah mengikut sejarah, memang cicak yang berbunyi-bunyi seolah-olah cuba memberitahu musuh yang nabi sedang bersembunyi di situ.

Entahlah.. Mari berfikir sejenak..

*psssttt...jangan gelakkan pict. tu ye..huhuu...

Saturday, May 4, 2013

Jauhi Bisikan Syaitan

Assalamualaikum & Hye

Entah kenapa teringat-ingat mimpi malam tadi. Kenapa asyik mimpikan perkara macam tu... Perkara yang mustahil berlaku. Melainkan diputuskan oleh Yang Esa. Tapi... Tak mungkin.. Sangat tak mungkin betlaku.

Terlalu memikirkannya ke? Rasa macam tak ada pun. Terfikir pun bila mimpi begitu datang. Mula-mula tak biasa... Kemudian jadi biasa-biasa. Kemudian pulak... Menjadi-jadi....

Apakah maksud tersurat dan tersirat disebaliknya... Tapi kalau difikirkan semula, dengan status ni... Perkara macam tu sangat mustahil. Melainkan ianya sekadar mainan tidur dan permainan syaitan durjana yang nak menyesatkan manusia dan menggoyahkan iman hamba Allaah SWT.

Hana sedaya upaya menolak dan menidakkan mimpi-mimpi begitu. Tak mahu disebabkan perkara begitu, kehidupan yang ada jadi kucar kacir dan kacau bilau. Semua tu hanya tipu helah syaitan laknatullah.

Kepada readers yang pernah mimpi bukan-bukan tu.. Janganlah percaya. Semoga kita dilindungi Allaah SWT dan ditetapkan iman. Sentiasa berada di landasan yang benar.

Pandu Perlahan..

Assalamualaikum & Hye

Sekarang on the way back to my hometown! -Kedah-.
Happy rasa sebab mak cakap adik-adik ada kat rumah. Rindu sangat kat diorang, kat mak abah.

Sekarang hujan. Jadi tak dapat la nak laju sangat. Dah ada satu kereta accident. Ternampak jugak sebuah bas ni. Laju kemain. Macam-macam berlumba-lumba dengan kereta lain. Tak menyabar nak potong kereta depan dia.

My hubby lajukan sikit kenderaan. Lepas tu si bas tadi masuk line di belakang kereta kami sebab kereta depan dia macam lambat. Lepas tu potong pulak kami. Kebetulan line kiri tak kereta, my hubby pun lajukan lagi sikit. Macam nampak lebih laju daripada dia agaknya... Dia pecut kemain.. Potong lagi kereta kami ni. Tapi kali ni... Sambil memotong tu... Mata menjeling kat Hana... Perasan agaknya Hana dok tengok kat dia.

Jelingnya kemain. Macam tak puas hati. Mujur Hana taj sempat snap pict. No. Bas tu... Kalau tak boleh dah buat laporan kan..

Mari tambah perlahankan kelajuan kenderaan anda di musim hujan ni. Pandu cermat, anda selamat... Waahhh... Dah macam papan tanda iklan kat highway pulak.

Tuesday, April 30, 2013

Mak Tiri Gatal???

Assalamualaikum & Hye


Wahhh... Tajuk tak boleh blah kan...
Tetiba pulak keluar tajuk Mak Tiri Gatal?
Mengapakah digelar Mak Tiri Gatal?
Siapakah beliau yang bergelar Mak Tiri Gatal?


Okey...Actually Hana memang tak tahu apa sebenarnya 
yang berlaku...
Kenapa & Siapakah Mak Tiri Gatal tersebut...
Huhuhu.....


Eh, Dah tu kenapa tajuk entri macam tu?
Saja nak buat gempak eh?
Mesti ada yang rasa macam nak lempang laju-laju kan?
Okey...Relax lah wei...
Jangan kecoh-kecoh...
Ada la ceritanya ni nak diceritakan....


Tadi GOOGLE pastu pergi ke web NUFFNANG tu..
Jalan-jalan-jalan-jalan.... Klik sana klik sini...
Jumpa la benda di bawah ni haaa...

(clik picture for zoOm)


Haaa... Apa yang awak semua nampak? Ada jugak yang search gitu dalam blog ni ye?
Huhuhu.... Selalu orang serach pasal mak tiri dera anak tiri, mak tiri jahat, mak tiri pandai berlakon/bermuka-muka...


Kali ni memang luar jangkaan. Hehehe... Tak pernah terlintas nak search kat internet macam tu...
Agaknya macam mana dia boleh dapat inspirasi untuk serach begitu yea..Adakah kemungkinannya :-

-ibu tirinya gatal? 
-ibu tiri kawan dia yang begitu? 
-dia sebagai ibu tiri yang gatal?
-ibu tiri yang gatal dengan anak tiri? ibu tiri yang gatal dengan lelaki lain?


Whateverlah! Dunia oh dunia...



happy sekejap tengok blog stat untuk hari ni...
maklumlah... blog ni biasanya bukan ada ramai pengunjung
berjuta-juta lemon macam blog keknis, irine, ben dan blogger-blogger
famous amoss yang lain...
Heeehee....




Monday, April 29, 2013

Bagai Ditusuk Belati Tajam

Assalamualaikum & Hye

Sejak dua tiga hari ni... Dihujani dengan soalan-soalan yang agak sentisitif. *terlihat disitu yang empunya diri perasan macam dirinya artis yang dihujani kontroversi. ---» sila lempang.segera. (:

Dalam dua hari lepas jumpa kawan lama. Dulu dia kerja satu tempat dengan Hana jugak. Tapi dia dah berhijrah ke gov. ... Soalan yang kalau boleh tak nak dengar orang tanya. It could make me sad. (@_@)...

Hari ni 2 orang wife to my hubby's friends... Tanya soalan yang sama... Diorang pulak dah nak tambah lagi... Me? Nothing. Hurmm... Rasa nak menangis bila ada orang tanya soalan macam tu. Bukan tak suka sebab apa... Tapi soalan macam tu membuat imanku goyah... Pastinya mula menyoal dan mempersoalkan sesuatu yang bukan kuasa ku.

Soalan tu jugak buat Hana rasa sebak. Sebak rasa nak menangis biar pun hati ni cuba menyedapkan hati sendiri. Siapa yang tak nak kan... Semua orang yang macam Hana pasti menginginkannya. Ia satu perasaan yang tak dapat digambarkan dengan kata-kata. Hanya yang mengalaminya saja yang tahu.

Tak boleh nak salahkan sesiapa atau apa-apa. Hanya DIA yang tahu setiap satunya di atas muka bumi ni.

Ya Allaah,
Berikan ku kekuatan demi menempuhi setiap yang ada di depan ku.
Ameen..

Wednesday, April 24, 2013

Entri Bengang Di Pagi Hari

Assalamualaikum & Hye

Pagi-pagi buta dah menyakitkan hati. Ada saja berita dan cerita yang tak sedap. Meluat betol. Susah sangat ke nak tengok kebaikkan orang daripada hanya pandang keburukkan?

Kata orang tak bekerjasama. Korang pun sama ja lah. Tak mahu langsung bekerjasama. Nak berkira je yang tau. Pastu aniaya orang. Yang tu korang no. 1 la kan... Tak payah diajar tak payah ditunjuk. Mendajalkan orang je kerjanya. Tak paham aku dibuatnya.

Orang tolong jaga pun dah besar rahmat. Haish! Bengang betol ni!

Bagi susu dibalas tuba.
Bagai melepas anjing tersepit.

Tu la peribahasa paling sesuai.

Kita jangan nak pandang buruk je dekat orang. Kita berada bawah 1 bumbung. Jadi semestinya kena kerjasama. Tak boleh la nak bebankan orang lain ja. Lagi satu jangan asyik nak tuduh orang saja.

Menyampah!

Menu Apa Pula Malam Ni?

Assalamualaikum & Hye

Hurmm... Masa on the way balik kerja tadi otak dah memikir nak masak apa pulak malam ni. Semalam buat tom yam. Dua kali buat tom yam... Semalam barulah terasa macam makan tom yam. Hehehe... Biasalah.. Saya budak baru belajar.

*psst... Nama je menu malam.. Tapi di makan pukul 6pm.. ngeee.... (^_^)

Hari ni rasa nak masak kambing black pepper saja kot. Pastu sayur pulak kacang panjang goreng. Cukuplah untuk dua orang kan...
Hurmm... Tak ada idea nak masak menu lain. Selalu tengok kat internet kalau nak cari resepi baru.
Hana susah sikit nak try menu lain. Kena tengok dulu menu apa nak masak.
Kena beli barang betul-betul kalau nak masak menu baru.

Dah sah pemalas nak pergi pasar cari barang. Bukan apa, disebabkan susah nak parking itu yang malas nak pergi pasar. Kalau nak pergi sangat Hana ajak time Mr. Hubby ada.
Sebab boleh pergi naik motor saja.

Resepi Tom Yam Sedap

Bahan
- 1/2 ekor ayam
- 2 batang serai
- 1 biji tomato
- 2 ulas bawang putih
- 1/4 bawang besar
- 3 sudu pes tom yam
- 2-3 cawan air putih @ ikut kesesuaian untu kuah tom yam
- 1/2 biji limau nipis
- 1 inci halia
- 1/4 potong bunga kubis
- 3 sudu minyak masak
- 2 helai daun limau
- 5 batang Cili padi @ ikut citarasa anda
- garam secukup rasa
-2 sudu susu pekat

Cara-cara
1. Ayam dipotong kecil-kecil, basuh dan toskan. Perah limau nipis dalam mangkuk.

2. Masukkan minyak, tumis bawang putih dengan api kecil.

3. Lepas naik bau, masukkan ayam yang dah dipotong tadi. Kacau hingga isi ayam sedikit masak.

4. Jangan biar terlalu lama. Cukup 1-2 minit. Kemudiaan masukkan dua cawan air putih. Biarkan mendidih.

5. Masukkan serai, daun limau, cili padi (yang dah ditumbuk sedikit), pes tom yam dan susu. Kacau sebati. Biarkan mendidih.

6. Masukkan bunga kubis, tomato dan bawang besar yang dipotong. Juga air perahan limau nipis.

7. Selepas naik bau, masukkan garam secukup rasa. (Hana guna Cukup Rasa je). Kalau rasa nak lebih pedas tambahlah cili padi ikut citarasa sendiri.

8. Biar mendidih seketika (2-3 minit). Siap untuk dihidang.

*resepi ni Hana belajar dari en. Suami. Hehehe...

Thursday, April 18, 2013

Air Panas! Air Panas!

Assalamualaikum & Hye

Semalam kan day off. Jadi macam-macam la plab dalam otak ni.
Nak ke sana nak ke sini.
Bangun dengan ceria hendaknya bagi memulakan hari yang indah. Huhu...
Ni hari baru Mak Jemah nak cerita...
Mak Jemah memang suka basikan cerita baru nak dikeluarkan. Huhu...
*mak jemah la pulak dah...

Masa tengah nak bancuh milo untuk suami tercinta...
Entah macam mana air panas yang berada dalam mug tu...
Tertumpah ke arah Hana...
Waaa... Menjerit jugak..
Tapi tak kuat.. Hehehe... Dok kata "panas!" "panas!" tu je..
Otak hantar signal ke tangan bertindak untuk tanggal seluar yang kena air panas tu.
Then alirkan air paip kat tempat yang kena tu.
Tapi terlebih cerdik pulak. Lepas tu pergi letak ais tempat melecur.
5 ke 10 minit kemudian.. Mula naik macam nak menggelembong...
Like a blister..

Mujurlah Mr. Hubby ada. Dia ajak ke klinik.
Terus siap-siap dia bawa ke HATTM.
Lepas bagitau apa sakitnya, dia suruh isi borang sikit.
Then terus dibawa ke bilik rawatan. Student dengan medical student kot...
Tolong sapukan SSD cream. Lega rasa.

Lepas sapu cream barulah diambil vital sign Hana.
Then M.A tu prescribe ubat and bagi MC.
Tapi MC tu bos saya nak terima ke? Entahlah...

Moral of the story.. Fokus bila buat sesuatu, ya.
Next entri Hana akan cuba bagi tips hadapi kelecuran macam air panas.
Hehehe... Insya Allaah...

Wednesday, April 10, 2013

Wordless Wednesday #6

Assalamualaikum & Hye

Petang yang aman tiba-tiba dikejutkan dengan cuaca yang buruk...
Guruh berdentam dentum, kilat sambung menyambung...


Tuesday, April 9, 2013

Birthday Gift

Assalamualaikum & Hye

Hurmm... Tengah pening sekarang ni. Memikirkan nak bawak Mr. Hubby ke mana. 
Sekarang ada dua pilihan tempat untuk bawak Mr.  Hubby sambut birthday dia.

Sesiapa yang ada experience ke tempat ni.. Tolong bagi pandangan ye.
First place is Colmar Tropicale.  Then second place is Gold Coast Morib. 
Dua-dua macam best la. Hehehe...

Atau... Just bagi hadiah saja..





Indahnya...

Assalamualaikum & Hye

Ya Allaah,
Sungguh indah mimpi tu. Lebih indah andainya ia jadi realiti. Rasa macam tak nak bangun dari tidur. Tapi ia lenyap jua bila terjaga dari lena. Sungguh rasanya ingin terus berada di dalam mimpi itu.

Ya Allaah,
Andainya mimpi itu daripadaMu... Jadikanlah ia sebagai realiti. Sungguh aku amat ingin ia jadi realiti. Saat yang cukup indah. Keindahan yang tak terlafazkan dengan kata-kata.

To all my readers... Please prays the best for me... For it to become real. Thank Q very much!

Monday, April 8, 2013

Ibu... Engkau Ratu Hati Selamanya..

Assalamualaikum & Hye


Semakin menghampiri tarikh keramat itu... *sesuai dengan nama tempat tinggal kg. Dato Keramat...
»» statement yang tiada kaitan. Sila lempang si penulis laju-laju... Huhu...


Okey serious... Semakin dekat dengan tarikh keramat tu... Yang mana menukar status Hana serta kegembiraan dan keterujaan itu diragut pergi... Semakin hati ni terasa pedihnya, sayunya, pilunya... Seolah-olah macam baru semalam berlaku. Ya... Tika mendapat tahu ada insan lain yang hidup dalam rahim ni, betapa teruja dan gembira rasanya. Rasa nak menjerit dan beritahu satu dunia.


Tapi.... Semua itu hanya sementara. Tak dapat bertahan lama. Allah mengambil kembali apa yang DIA berikan kepada Hana. Peristiwa yang sentiasa segar diingatan. Dan insan yang paling banyak memberi kata semangat... Tentulah emak Hana. Dia lah yang memberi kata-kata perangsang supaya Hana terus kuat demi menghadapi dugaan ni. Hampir tiap ketika dia menghantar sms kata-kata penguat semangat yang hampir luntur.


Sampai hari ni pun... Emak selalu hantar sms cerita itu dan ini tentang kawan-kawannya yang pernah alami pengalaman macam Hana. Sungguh jasanya tidak terbalaskan.


Terima Kasih Mak! I lurve U so Much!
Kau lah ratu hati ku selamanya.

Rindu detik indah itu.
Dalam kenangan...

Sunday, April 7, 2013

Plan For Plan B

Assalamualaikum & Hye

Since pihak gov. dah keluarkan iklan hari tu.. Hana dah ada plan baru. Hehehe... Iye iye je macam confirm dapat kan? Tak apa at least kita ada perancangan masa depan. Betul tak? Comey kan Kak Ton... *err... Tetiba pulak... Hehe.. Semalam Kak Timah. Hari ni Kak Ton pulak....

Kalau kerja dengan gov. kalau nak cuti tanpa gaji boleh kan? Hana ada pernah baca one of the blogger ni (tak ingat berapa lama ambil cuti tanpa gaji) ambil unpaid leave ikut suami pergi oversea. Bestnya... Tapi Hana pulak kalau dapat kerja dengan gov., nak ambil unpaid leave untuk terbang ke timur tengah.. Ngeee... (:  .... *ni pun macam penuh confident je nak dapat kan? Tak apa.. Pencetus semangat.

So bila balik still ada kerja kan. Tak susah dah nak kena cari kerja. Bestnye lah kalau impian tercapai..

Kepada readers yang singgah sini and baca entri ni... Hana harap doa kalian. Hana harap if dipanggil untuk interview... Pastu mestilah berharap jugak semoga urusan berjaya. Huhuu...

Doakan untuk Hana ye. Thank Q bery muchh!

#orakserabutparkingcardhilang

Friday, April 5, 2013

Kerana ICT..

Assalamualaikum & Hye

Petang tadi menonton Al-Kuliyyah di TV3. Tajuk menarik perhatian Hana. Tentang ICT dan kehidupan kita. Memang tak dinafikan ICT mampu membuatkan hidup kita lebih mudah. Nak cari apa-apa, search saja.

Nak masak, search saja resepi apa kita nak. Nak menjahit, cari saja tutorialnya melalui blog, youtube dan lain-lain lagi. Nak baca Al-Quran... download saja aplikasinya. Bagi yang ada smartphone tu... Pasti hampir keseluruhannya mesti ada kemudahan untuk access internet kan?

Walaupun banyak kebaikkan ICT ni.. Tapi masih tetap ada keburukannya. Keburukan yang datang itu adalah dari pengguna itu sendiri. Baik dan buruk ICT ni terpulang kepada si pengguna. 

Kerana ICT yang jauh jadi dekat. Kerana ICT juga, yang dekat jadi jauh.

Kepada yang suka download macam-macam dalam smartphone mesti ada jugak download aplikasi macam Al-Quran dan hadis.. Jangan risau jika anda mahu masuk ke tandas membawa smartphone anda. Selagi mana aplikasi Al-Quran itu tidak dibuka semasa bawa masuk ke tandas ia tidak menjadi msalah. Contohnya kita tengah buka aplikasi tu.. Baca ayat Quran.  Tiba-tiba rasa nak buang air. Tutup aplikasi tu then masuklah ke tandas. Takkan smartphone mahal nak tinggal di luar. Nanti kecurian la kan. Hehehe..

Bagi yang nak dengar/menonton Al-Kuliyyah siri petang tadi, boleh tonton di tonton.  Heeheee...

Manfaatkan kemudahan ICT kini dengan sebaiknya.  Jangan salah gunakan ye...

Target Achived!

Assalamualaikum & Hye

Kak Timah ni memang suka simpan cerita sampai dah basi baru nak diceritakan. Hahahaha... Sabar sajalah ye. Hehehe... Kak Timah la pulak ye. Jangan klik ' X ' untuk close window anda. Ini memang belog buruk ssmr89.blogspot.com ye.

Disebabkan bulan februari yang lalu dah bekerja kuat dan dengan paksa rela. Dapatlah Hana capai impian nak memiliki ini. Dan ditambah lagi dengan rebate rm200 melalui PKB (pakej komunikasi belia) tu dapatlah memiliki ini.

Next target S-Galaxy Note10.1 la pulak. Hehehe... Harap-harap hujung tahun ni dapatlah.

Ada lagi target yang lebih besar. Aku mahu terbang.. Semoga diizinkan.

Alhamdulillah... Syukur..

Thursday, April 4, 2013

One Fine Day....

Assalamualaikum & Hye

Teringin sangat. Tapi sekarang masih baru lagi menceburi kerjaya ni.
Jadi kena kutip pengalaman di sini dulu. 
Syarat minimanya sekurang-kurangnya 2 1/2 - 3 tahun
clinical/hospital base experience..
So Hana just kena kerja di sini dulu hingga ke tahun yang 2 1/2 atau tahun ke 3..
Barulah boleh mendaftar dan memenuhi salah satu
syarat kelayakannya.
Sambil tu diharapkan dapatlah memujuk si dia 
agar mengizinkan Hana mengejar cita-cita Hana yang terpupuk sejak
mula berkecimpung dengan kerjaya ni.

Impian ku... [Aku Mahu Terbang]
Tak apa.. I boleh sabar lagi.
Disamping memohon agar dilembutkan hatinya...


Tadi dikejutkan dengan berita yang dibaca di laman maya ni...
KKM akan buka pengambilan jururawat mulai Jun ini.
Permohonan hingga 30 April 2013.
Sangat-sangat berharap agar kali ni berjaya dalam urusan tersebut..

Yang berkenaan yang nak buat permohonan ----> SINI 
Info berita lihat SINI.

Sunday, March 31, 2013

What's Next?

Assalamualaikum & Hye


Hurmm... Pagi tadi bila pi kerja... Ada sorang member cakap...
Dia kena berkorban demi masa depan yang 
lebih baik.

Dia ajak Hana jugak. Apa lagi... Hati ni terus berkobaq-kobaq kau...
Haa...La timah oi... Sapa tak mau hidup senang..
Tapi tu la. Kena la berkorban, kuat fizikal dan mental....
Memang ni dok rasa tak sabaq tau nak ikut dia.
Kalaulah belum nikah... Rasanya pi tak balik kot...Hahaha...
Tapi mesti nak balik jugak kan sebab masih ada family.

Macam adik kepada Paksu Hana,
Duduk di U.S memula... Habis study, terus kerja kat sana.
Pastu hijrah pulak ke E.U.A...
Haaa...Kau...Gaji dia RM30K......Perghhh!

Haa...Mesti hangpa dah dapat tangkap kan...
Apa la si Hana ni dok cakap..
Kepada yang dapat tangkap dah tu...Ok lah kan...
Kalau yang belum...
Sila lah agak lagi...Hehehehe....

Macam yang Hana cakap dalam entri ni -----> SINI
Hurmm... Hana pun dah start buat perancangan. Semoga mendapat keizinan dan diredhai...
Sangat inginkan lakukannya...
Juga demi kehidupan yang lebih baik....
Hangpa tolong doa untuk chek na... Terima kasih!


Monday, March 25, 2013

Berat Hati...

Assalamualaikum & Hye

Hurmm... Tarikh yang tepat belum ada.
Tapi perancangannya sudah ada.
Berat rasa hati nak merelakannya.
Tapi apakan daya.

Hana kena belajar hidup sendiri lepas ni.
Untuk jangka masa yang panjang.
Entahlah. Rasa macam sangat sukar.
Tapi... Terpaksa juga.

Mohon doa kalian agar Hana mampu teruskan kehidupan dengan baik.
Semoga apa jua yang hadir kemudiannya adalah demi kebaikan kami semua.

Sunday, March 24, 2013

Traffic Slow!

Assalamualaikum & Hye

Entah kenapa la cenggini pulak jadinya.
Lambatlah nak sampai kalau macam ni. Hana tak apa. Esok cuti lagi. En. Suami la esok dah kerja. Sampai lewat kan penat.

Apa sebenarnya traffic slow macam ni ye...

Saturday, March 23, 2013

Wedding!

Assalamualaikum & Hye

Apa? My Wedding Ceremony? No no no... Not mine..
Hehehe...
Masa ku dah berlalu.
Hari ni attend wedding kawan dekat kaki gunung jerai.
Kali kedua attend wedding kawan-kawan.

Harap-harap lepas ni dapat attend lagi wedding kekawan lain pulak.
 Jangan komen lebih-lebih pasal i k...
Kalau nampak macam semakin bam ke senyap-senyap sudah tau.
Hehehe...

Yang pakai baju pink-pink tu wedding kawan Hana tahun lepas.

Yang ramai-ramai tu kekawan masa kat hostel KJ dulu. Enam tahun dah tak ketemu.

Yang baju kurung pelangi-pelangi tu yang hari ni la.









Friday, March 22, 2013

Belajar Menghargai

Assalamualaikum & Hye

20/03/2013

Ya..
Hari ni memang rasa tahap kesabaran ini sangat teruji. Mendengar setiap cerita daripada teman-teman tentang individu-individu yang mulutnya sungguh.... Ah tak sanggup aku keluarkan kata-kata nista itu.

Apakah apa yang kami lakukan selama ni tidak langsung dihargai dan dipandang sepi? Ataupun... Langsung tidak dipandang walau sebelah mata pun? Bukanlah mengungkit.. Tapi kami juga punya perasaan. Kami cuba beri dan buat yang terbaik. Tapi kenapa masih mahu memfitnah dan reka cerita yang tidak betul? Setiap tindakan dan kata-kata kami cuba diputarbelitkan. Kenapa???

Sememangnya hari ini tindakan mereka benar-benar menguji tahap kesabaran kami. Dan baru hari ni aku sedar. Pekerjaan ini bukan semudah yang disangka. Kesabaran memang amat penting. Sentiasa kena bermanis muka walaupun diherdik dan dihina. Walau dalam hati membara hanya Allaah yang tahu.

Jika anda @ saudara mara anda sedang dirawat dihospital... Tolonglah beri sedikit penghargaan atau setidak-tidaknya berilah kerjasama untuk mereka yang menjaga anda @ saudara mara anda tu. Mereka memang sedang cuba sedaya upaya memberikan yang terbaik. Adakalanya mereka sanggup berlapar atau bekerja kuat hingga mereka sendiri jatuh sakit demi memastikan anda mendapat yang terbaik.. Mereka sakit... Tapi masih menjaga anda yang sedang sakit. Sedangkan mereka sendiri tidak terubatkan.

Sekian..

Thursday, March 14, 2013

Bery Bery Tired!

Assalamualaikum & Hye

Work for more than 7 days. Off just for 1 day. Body become weak now. Leave my meal. Not take it on time. Started to experienced of chest tightness now.

Wednesday, March 13, 2013

Hanya PadaMu Kami Memohon..

Assalamualaikum & Hye

------------------------------

Ya Allaah,
Permudahkanlah semua pekerjaanku..
Lancarkan segala urusanku...
Urusan kehidupanku..
Urusan pekerjaanku..

Bantulah kami untuk rasa ikhlas dan jujur serta amanah dalam menjalankan tanggungjawab kami.
Ringankanlah kesakitan yang sedang mereka tanggung.
Hadirkanlah rasa sabar yang tinggi dalam diri kami untuk melayan kerenah pesakit kami.
Hadirkanlah rasa sabar juga dalam diri pesakit-pesakit kami.
Berikanlah kesembuhan kepada pesakit-pesakit yang mendapatkan rawatan di tempat kami.

Ya Allaah,
Mudah-mudahan kami menjadi pekerja yang baik.
Semoga semua pesakit kami menjadi hambaMu yang penuh dengan rasa sabar.

Friday, March 8, 2013

Beginilah...

Assalamualaikum & Hye

Tengah dok relax..
Masak untuk suami tercinta...
Tiba-tiba handphone berbunyi.
Eh... Siapa la pulak call ni.
Sekali tengok sister kat ward...
Alamak... Nape pulak ni..
Rupanya kena panggil pergi kerja sebab tak cukup staff.
Ada yang jatuh sakit lagi.
Oh malasnya....
Mulanya ia suruh  datang kerja petang ni jugak.
Tapi Hana tak nak la sebab baju uniform pun tak iron lagi.
Tengah memasak pulak tu. Nak berkejar gi kerja pulak.
oh tidak. Tak mau la.
Then dia cakap kalau macam tu kerja malam la.
So i choose to locum night.
Walaupun hati sangat berat.
Tapi terpaksa juga lakukan.
Tetiba rasa macam tentera / polis pulak. 
Kena standby  ja..
Bila-bila masa ja bos boleh panggil pergi kerja.
Oh nasib... Wahai majikan...
Lihatlah kami ini bekerja siang dan malam hingga jatuh sakit.
Tolonglah prihatin kepada kami.
Buatlah sesuatu.
Nilai wang yang diperoleh tidak setimpal dengan kesihatan kami yang tidak ternilai harganya.
Badan kami hanya satu.

Mood : Malas

Kehidupan Yang Mematangkan...

Assalamualaikum & Hye

Ada suatu malam tu sebelum melelapkan mata... Hana bertanya kepada Mr. Hubby...
"Abang, dah berapa lama kita kawin?"
Lalu ditunjukkan jarinya... Angka 2.
Hurmm....Diam tak diam sebenarnya dah dua tahun kami bernikah.
Derita dan pedih yang ditanggung diawalnya kian hilang.
Perit yang dirasai kian diganti dengan kebahagiaan.
Semua derita, perit, jerih itu dilalui dengan semua perasaan.
Semakin lama semakin mematangkan diri Hana.
Berkahwin diusia 20 tahun ketika itu hanya memikirkan keseronokan..
Membayangkan keseronokan dan kegembiraan seperti mana yang pasangan lain.
Tapi bila dilanda masalah itu dan ini...
Perasaan mula goyah.
Fikiran bercelaru tidak menentu.
Berfikir yang bukan-bukan.
Tapi lama kelamaan hati dan perasaan mula dapat menerima apa jua kepahitan yang datang.
Hana rasa diri semakin matang.
Mula belajar bersabar, tidak mudah memberontak bila tidak dapat apa yang dimahukan.
Mula redha menerima kehendak takdir.
Mula buang apa yang menyebabkan idea buruk yang datang.
Semoga kami dapat menikmati kebahagiaan berumah tangga seperti mana pasangan lain.
Semoga kami lebih matang memikirkan masa depan keluarga.
Semoga kami dapat menjadi yang terbaik.


Dari Hati Kecilku

Assalamualaikum & Hye

Entah kenapa Hana rasa macam baru tersedar dari lamunan / mimpi yang panjang. Semuanya bermula bila mendengar dan melihat berita di tv tentang kematian dua orang anggota polis kita di Lahad Datu. Bila melihat isteri arwah dan anak-anaknya... Hana macam baru teringat tentang diri Hana.

Rupanya aku ni isteri seorang tentera. Jadi aku mesti sentiasa bersedia. Bukanlah bersedia untuk pergi berperang. Tapi kena sentiasa bersedia hadapi sebarang kemungkinan. Kehilangan ahli keluarga / suami tercinta secara tiba-tiba. Secara mengejut. Woooo.... Hana memang tak dapat nak fikir apa-apa. Kalau mereka pergi kerana alami sakit/penyakit, tak apa lagi sebab kita nampak dia depan mata menanggung sakit (bagi yang memang tahu ada penyakit la).

My collegue bagitahu husband dia (polis) kena pergi Lahad Datu... Dah rasa lain macam. Terfikir macam mana perasaan my friend ni. Tu baru nak pergi. Belum pergi lagi. If Hana ditempat dia pun.. Hana tak boleh nak fikir. Memang hati tak nak bagi pergi. Tapi itu dah tugas dia. Kita dah pilih untuk hidup bersama dia.. Bermakna kita terima dan faham tugas dia. Kalau kita tak nak begitu, jangan pilih untuk hidup bersama dia.

This is what i felt deep in my heart. Kita doakan yang terbaik untuk mereka. Semoga mereka sentiasa berada di bawah perlindunganNya. Mari sama-sama doakan keselamatan dan keamanan negara kita yang tercinta ni. Berhentilah bertikam lidah dan saling menuduh antara satu sama lain. Yang berbuat jahat tu lambat laun tumpas juga. Bak peribahasa sepandai-pandai tupai melompat akhirnya jatuh ke tanah jua. Tolong pentingkan keselamatan negara.

Kepada yang suka membodohkan orang lain / pasukan keselamatan negara atau membingaikan mereka... Tolong berhenti. Jika anda seorang yang amat bijak dan berani... Sila berada dalam pasukan keselamatan sebagai frontline. Baru tahu langit atau rendah.

Saturday, March 2, 2013

Sebak + Sedih + Pilu

Assalamualaikum & Hye

Tadi bila tengok ahli keluarga arwah Ins. Zulkifli... Tetiba hati rasa sangat sebak.. Rasa macam nak menitis air mata. Rasa macam mereka ahli keluarga sendiri. Perasaan macam mana mereka yang kehilangan ahli keluarga..

Tak tergambar jika Hana ditempat balu arwah.. Tak mampu nak berfikir jauh sebab terlampau sedih. Memikirkan diri yang kehilangan suami, anak-anak sedia ada dan yang bakal lahir. Subhanallah. Sebak.

Hana doakan semoga balu arwah tabah, redha dan sabar menghadapi ujian ini. Semoga semua urusannya sentiasa dipermudahkan Allaah SWT.

Terfikir sejenak...

Jangan Biar!

Assalamualaikum & Hye

Semakin banyak yang Hana baca tentang Kejadian di Lahad Datu... Semakin naik seram rasanya. Semakin tak selamat rasa. Terkenang dan takut suasana aman damai ni hilang ditelan pergolakan dan perang. Teringat suasana pergolakan dan peperangan macam negara lain yang dilanda perang.

Tak mahu! Tak mahu! Tak mahu!
Sayang sayangkan keamanan yang sedang dikecapi kini. Ini salah satu nikmat yang diberi olehNya kepada kita. Jangan sia-siakan apa yang kita ada. Jangan terus biarkan kekejaman yang mereka lakukan kepada kita.

Sekali dibiarkan... Pasti mereka akan buat lagi dan lagi dan lagi..... Sampai kita tewas. Jangan! Malaysia hanya 1. Tak ada dua atau tiga. Tolong jangan biarkan! Semoga pejuang-pejuang negara kita berjaya mempertahankan negara yang tercinta ni.

Wanita yang bergelar isteri kepada pasukan keselamatan negara.... Anda harus sentiasa bersedia menghadapi sebarang kemungkinan. Bila saja sah bergelar isteri kepada insan itu.... Maka bersedialah. Apatah lagi jika si dia jauh dari pandangan mata. Jarak memisahkan. Lalu pohonlah kepadaNYa agar si dia selalu dibawah perlindunganNya. Kita hanya mampu bergantung harap kepadaNya.

Semoga negara kita Malaysia ni terus aman dan makmur.

Friday, March 1, 2013

Berita Buruk

Assalamualaikum & Hye

Sejak dua malam lepas lagi dah terima berita buruk. Tapi... Berita itu tak penting untuk pengetahuan readers. Berita buruk yang lebih penting sekarang ni berkaitan dengan dua pegawai polis kita yang terkorban di Lahad Datu...

Memang sedih rasanya... Baru masuk bulan baru... Kita dah terima berita macam ni. Kita doakan agar mereka ditempatkan bersana orang yang beriman. Mereka syahid memperjuangkan keamanan negara. Allahuakhbar!

Saat melihat gambar Allahyarham Tuan Zulkifli tu bersama keluarganya... Terdetik dalam hati.. Kesian anak dan isterinya. Kehilangan sekelip mata. Terkenang En. Suami... Dia juga seorang yang turut menjaga keamanan negara. Makanya Hana harus bersedia setiap masa. Kalau boleh tak mahu lagi buat sesuatu yang mengundang dosa suami isteri... Takut hilang tiba-tiba tak sempat mintak ampun mintak maaf.

Sejak tahun lepas En. Suami dok cakap yang dia cadang nak pergi Lubnan... Masa tu dah terasa lain macam. Kalau boleh tak nak bagi pergi! Tapi kalau demi kerjayanya... Terpaksa ku relakan... Semoga Allaah melindungi suamiku..

Mari kita sama-sama doakan demi keamanan & keselamatan negara kita. Dan juga doakan keselamatan pejuang-pejuang negara kita di sana..

Thursday, February 28, 2013

Memang Tak Boleh Cakap Dari Kecik?

Assamualaikum & Hye

Sakit sangat tekak ni. Makin menjadi-jadi. Tekak sakit, badan tak larat, kepala berat. Semua rasa tak sedap di badan la. Tak tahulah sampai bila akan bertahan ni.

Esok start bulan baru. Locum pun ada la jugak. Penat yang baru ni pun tak hilang lagi.

Bila sakit tekak ni... Terkenang pulak tahun 2004.... Masa tu demam & sakit tekak sangat-sangat. Sampai kena admitted.

Masa tu Hana ingat lagi dr. yang rawat Hana nama dia dr. irham imran... Masa my family bawak jumpa dia, dia check kan..

Dia tanya Hana tak dapat nak jawab soalan dia sebab terlampau sakit.

Mak cakap la,

"tak boleh cakap tu,"

Dia kata...

"ooo...tak boleh cakap sejak lahir ye?"

....Aiyooo....

Sampai hati Doc. cakap gitu kat saya...




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...