ads by nuffnang

Jom Join Them


Note for Visitor.

Welcome to my page! Thank Q for followed my blog. I will visit your blog after you left your link in comment form or via mister linky. Please klik the ads also (^_^). Feel free? Do visit my blog again. I will try to included a tips and info as much as i could. I'm sorry if any of my entry are mostly about my life, my story. Hope readers were enjoy reading my entry in my blog. Thank Q so much for being here!

Sunday, February 27, 2011

Indahnya Ciptaan Ilahi

Assalamualaikum & Hye...

Tak der info yang Hanna nak share malam nieh...
Just nak citer kami berhujung minggu di tepi pantai...

Dah lama rasanya Hanna tak duduk amik angin
kat pesisiran pantai...

Hurmm..Petang semalam dapat merasa nikmatnya
duduk bersahaja kat tepi pantai..

Seronok sangat rasanya...
Actually, Hanna ajak Hubby gi 
Pantai Geting..
Dekat jer dengan rumah MIL...

Bestnyer rasa angin pantai...
Dengar deruan ombak yang menghempas pantai...
Tenang jer rasa...

Indah sungguh ciptaan Ilahi kan?
Syukur sebab Allah beri kita nikmatNYA..

Berhujung minggu dengan family...
Sambil menikmati keindahan alam cipataanNYA...

Jom Layan piccha...

(my happy family)


(we again ^_^)


(My son & i)


(My Hubby & our son)

(i lurve u)


(best duk lepak kat pantai)


(sharing a happy moment)


(i lurve them)



(i lurve u)


(tengok la abah & anak tu :) )

(i lurve them)

Nak Percaya ke Tidak?

Assalamualaikum & Hye...

Hurmm...Actually Hanna tetiba jer teringat 
kat sorang kawan nieh..

Kisahnya berlaku tahun lepas...
Tapi Hanna macam tak tau la nak percaya or tak dengar apa 
yang dia pernah ceritakan pada Hanna...

Macam nie kisahnya....

Satu hari tu dia sms Hanna...
Dia cakap dia kene ragut.
Masa tu dia kat KL nak balik Kuantan katanya...

Dipendekkan cerita....
Dia nak pinjam duit la dengan Hanna...
Hanna tak berkira kalau Hanna ada duit...
Dia nak pinjam RM100...
Tapi Hanna ada RM50 jer...

Hanna pun kasi la kat dia...
Hanna gi bank in kat dia...
Hanna kasi sebab masa school dulu kami memang bestfren..
kira ' i trust u ' la.... 

Tapi petang ke malam tu tah...
Hanna online FB..

Hanna tengok la piccha yang ada kat album 
baru yang dia upload kan...

Hanna tengok tajuk album
' 25 Nov. 2010 '

Eh...25 tu bukan ke hari ni?
Ermm...Kata kene ragut...
Ni camner leh gi jejalan pulak dengan geng-geng dia..

Musykil jugak la dalam hati ni..
Masa dia bagitau dia kene ragut tu memang waktu pagi..
Dalam pukul 10 ke 11 pagi macam tu la..

Hanna pun macam pelik la..
Tapi Hanna tak tanya pun dia..

Duit tu ikut dia lah nak bayar bila-bila...

So Hanna pun tak tau la betul ke dia kene ragut..
Atau dongeng semata-mata...

Wallahua'lam....
Hanya Allah S.W.T saja yang tau..

Friday, February 25, 2011

Aku Yang Ditinggalkan....

Assalamualaikum & Hye...

Ini malam sunyi lol..
Ini malam tak der peneman...
Ini malam makan sorang-sorang...

Wuwuwuwu....
Ini malam Hanna kena tinggal...
Hubby gi BBQ dengan Ahli Lembaga Pengarah..
Eh...Bukan...Tak tahulah apa nak sebut..
Diorang punya group buat BBQ untuk STAFF diorang
SAHAJA...

Untuk wife-wife staff tak boleh....
Uwaaaaa....
Sedih lol camni...
Makan pun sesorang jer...

Tak per lah...
Ku rela kau pergi, 
sayang....
Asalkan tak lupa tapau ke beli la pape yang 
boleh isteri mu ini jamah...

Huhuhuhu...


Thursday, February 24, 2011

Tak Sempat!

Assalamualaikum & Hye...

Hurmm...Hanna belum sempat lagi nieh nak gi 
ziarah ' tuan rumah ' dari segmen 
' kami blogger aktif '

Sebabnyer sekarang Hanna
tengah ziarah & gegarkan 1000 blog...

Huhuhu...
Kalau boleh nak la ziarah semuanya...

Sorry sangat-sangat yea..
I will to visit your blog   ^_^

Harap-harap berkesempatanlah...


Wednesday, February 23, 2011

Ni Macam Mak Datin Ni,Nak Gi Mana?

Assalamualaikum & Hye..

Ermm...Kali ni nak borak kosong ajer..

Minggu lepas Hanna ajak Hubby keluar,
Beli barang sikit..

Hubby pun suruh la Hanna bersiap dulu...
Tau aje la orang perempuan kalau dah bersiap
macam mana kan...

Tapi tak semua...
Ada yang amat-amat simple pun ada jugak..

Ermmm....Hanna pun dah siap...
Keluarlah panggil Hubby suruh dia pulak bersiap..
Sekali dia cakap.......

" Ni pakai macam mak datin ni, nak ke mana? "

Adussss......Terkena chek.....!

Alamak DEAR.....

Hanna pulak jawab....
" Nak gi membeli-belah la cik abang sayang..... "

Boleh ke dia keluar ayat tu pulak...
Ish...Ish...Ish...Ada ke patut...
Bunyi macam tak suka jer....

Dah tu, Hanna pun cakap la...
" Kalau tak suka, nak tukar jer...
Pakai baju lain "

Bukannyer Hanna make up ala model
ataupun artis...

Tempek bedak compact,
Calit lipstick sikit...
Tu aje...

Tu kalau Hanna pakai make up tebal 
berinci-inci ke...
Pakai eye shadow ke,
mascara long lashes ke,
calit sekali eye-liner ke,
And segala mak nenek yang lain....

Haaa....Macam mana....
Tah ape lak pulak ayat yang akan keluar...

Rasa macam biasa jer pakaian pun..
tak der la over sangat kot...


(ni macam mak datin ke?)

The Faceblog!

Assalamualaikum & Hye..


SELAMAT DATANG DIUCAPKAN KEPADA SEMUA YANG SUDI HADIR KE THE FACEBLOG. TUJUAN FACEBLOG DIWUJUD IALAH ATAS DASAR UNTUK MENGUMPUL DAN MEMBINA SATU KOMUNITI BLOGGER KHUSUSNYA DI SELURUH MALAYSIA DAN DUNIA AMNYA. MARILAH KITA BERSATU DAN BERKERJASAMA DALAM MEMBANTU RAKAN-RAKAN BLOGGER KITA DI SELURUH MALAYSIA. SEPERTIFACEBOOK, KAMI JUGA MEMPUNYAI TUJUAN YANG SAMA IAITU MENJALINKAN HUBUNGAN YANG LEBIH ERAT ANTARA PARA BLOGGER DI SELURUH MALAYSIA SELARAS DENGAN TEMA YANG KAMI GUNAKAN IAITU SEAKAN-AKAN TEMAFACEBOOK. SERTAILAH KAMI DAN BERSAMA KITA MEMERIAHKAN DUNIA BLOG MALAYSIA.
TERIMA KASIH


Edit

Hanna dah join...Kamu?

Mimpi...Mainan Tidur atau.....

Assalamualaikum & Hye...

Hurmm....Hari ni tak nak ' cakap ' pasal budak pelik 
atau pun pasal medical story..

Ni nak ' cakap ' pasal mimpi...
Huh...Mimpi...?

Ada apa dengan mimpi?
Mimpi kan mainan tidur jer..
Yea...Mungkin jugak kan..

Tapi tahukah u'ouls yang mimpi tu sebenarnya 
kadang kala ' merealisasikan ' impian kita?

Hahh???

Macam mana pulak macam tu?

Macam nieh....

Pernah tak u'ouls dengar orang selalu kata...

Kejayaan bermula dengan mimpi?
So kalau nak berjaya kena lah bermimpi...
Kalau nak bermimpi kena lah tido..
So Good Nite...

Hehehe...

Tapi serius tau...Ayat ni Hanna pernah dapat satu masa dulu la..

Oke..
Apa yang Hanna nak citer nieh pasal psikologi yang berkaitan 
dengan mimpi...
.
.
.
.
.
.
.
Hanna ada belajar psikologi masa 1st sem. dulu..
Memang best giler lah belajar pasal psikologi nieh..
Banyak benda yang kita tahu 
sebab berkaitan dengan 
kehidupan atau pun tabiat kita yang dipengaruhi 
persekitaran sejak dari kita lahir 
sampai lah kita dewasa.

Pernah tak u'ouls berangan-angan nak ke mana-mana?
Atau pun u'ouls berangan nak 
beli sebuah kereta / rumah banglo mewah?

Kalau real, memang sah-sah tak mampu miliki 
barangan tersebut....
(tapi tak mustahil jugak boleh dapat,mana tau kot dapat durian runtuh ke...)
Maka mimpilah yang ' merealisasikan ' impian kita tu..
Walaupun kita tak mampu nak miliki benda tu,
tapi kita mampu milikinya di dalam mimpi..

Walaupun tak real,
Tapi sekurang-kurangnya kita rasai kegembiraan di dalam
MIMPI...

Oke...
Macam Hanna pulak...
Pernah la kan..
Berangan nak beli kereta Lotus sebijik....
Punya la tinggi angan-angan...

Last-last Hanna mimpi Hanna dapat sebuah kereta mewah..
Huhuhuhu....

Kata Encik Supindi...
(My psychology lecturer masa Hanna sem. 1 dulu)
Apa kita nak di alam nyata yang kita 
tak dapat peroleh,
Maka kita akan bermimpi perolehinya..

Tapi tak semua jugak yea..
Nanti u'ouls pertikaikan pulak apa yang Hanna ' cakap '
ni tipu ke tak betul ke..

Hanna pun lupa ni bawah tajuk apa..
Maklumlah dah lama tinggal..
3 tahun yang lepas Hanna belajar subjek ni pun..

Huhuhu..

U'ouls boleh tanya uncle google lah yea..
Nanti kalau Hanna dapat dengan lebih detail tentang tajuk ni 
atau main topic nyer,
Hanna kasi tau u'ouls..

Oke....

(sumber dari google)

Tuesday, February 22, 2011

Parkland Formula

Assalamualaikum & Hye..

Kali ni Hanna nak sambung sikit tentang burn tu..
Camner Parkland Formula diguna 
And nak kira untuk Fluid Resuscitation.. 

Kita dah tahu camner caranya nak kira percent of burn...
so now kita nak kira berapa jumlah cecair
yang diperlukan untuk gantikan semula cecair badan 
yang hilang akibat burn tu... 

Jom tengok camner nak kira...

Fluid Requirements = TBSA burned(%) x Wt (kg) x 4mL 

Give 1/2 of total requirements in 1st 8 hours, 
then give 2nd half over next 16 hours

*TBSA-total body surface area (percent of burned)

Contoh:

Cecair diperlukan = TBSA (40%) x Brt Bdn (60kg) x 4mL 
Jawapan = 9.6 Liter untuk 24 jam yg pertama..
tapi perlu diberi separuh daripada jumlah tersebut 
untuk 8 jam yg pertama..
maknanya kita kena bagi 4.8 Liter untuk 8 jam pertama..

if kamu rasa kurang faham,
KLIK SINI

(sumber dari google)

Rule of 9's

Assalamualaikum & Hye..

Kali ni Hanna nak cerita pasal camner nak
kira percent of burned pada seseorang patient
yang alami luka terbakar atau kelecuran...

Rule of  9's berfungsi untuk kira berapa
percent atau pun keluasan
luka terbakar / kelecuran pada seseorang pesakit tu...

Klik SINI 
untuk ke website info ni...

Burn

Burn is caused most commanly by fire (dry heat). It also can caused by friction, chemicals, electricity or radiation.
*friction - occurs when skin is scraped off by contact with a surface such as roads, carpets, or other hard
floor surfaces.
*Chemical – Most chemicals that cause burns are either strong acids or bases. Chemical burns can be
deceiving, however. Some agents can cause deep tissue damage not readily apparent when you first look at it.
*Electrical - often cause serious injury inside the body. Look for an entry and exit point as this is often a                     characteristic of this type of injury.

Inhalation burns – there may be burned lips, mouth, and throat.

Depth of burns :-
  • Superficial (first degree) - The skin is red, hot and painful but without blisters. Damage is superficial and temporary.
  • Partial-thickness (second degree) - The outer layer of skin is damaged. The skin has blisters besides being red, hot and painful.
  • Full-thickness (third degree) - All layers of the skin are damaged. The skin may be pale and leathery, or charred. It is relatively painless on the point of the burn because the nerves are damaged. The pain experienced will more then likely result from the surrounding burns which are of lesser degree.

( org yg burn sampai 3rd degree x akan rasa sakit sebab sensori sakit/deria sakit dia dah musnah )

Budak-Budak Zaman Sekarang!

Assalamualaikum & Hye...

Hari ni Hanna nak sembang-sembang dengan kamu sume 
pasal bebudak zaman sekarang nieh.

Yang usia 1 tahun ke atas lah.

Kenapa Hanna nak ' cakap ' pasal budak zaman la ni?
Ada apa yang special pasal diorang,
yang Hanna sesibuk nak buat entry pasal diorang?

Hurmm...
U'ouls setuju tak yang budak zaman sekarang ni
sangat bijak,
even baru umur 3 tahun ke atas?
dan jugak sangat pelik!

Sape setuju angkat kening!
Hehehehe... : D

U'ouls rasa kan,
Nape Hanna buat statement macam tu?
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Diorang bijak sebab diorang pandai macam-macam..
Seolah-olah diorang dah masuk kelas belaja macam budak 'U'..

Ada satu blog yang Hanna blogwalking minggu lepas,
Ada blogger tu ceritakan 
ceritakan perihal bebudak tadika or sekolah rendah
( kalau tak salah Hanna )
Masa diorang kene buat lawatan sekolah kot..
Kene buat kempen cuci tangan.

Diorang ajarkan bebudak tu cara cuci tangan yang betul,
pastu kenapa kena cuci tangan dengan bersih,
Nak cuci tangan guna air apa..

Si Pencerita pesan kepada budak-budak tu...
" cuci tangan dengan air bersih tau "

Si budak jawab...
" kalau dalam air tu ada protozoa? "

Haa....Haru....Terkejut la si pencerita nieh 
dengar soalan budak tu..

(kalau blogger tu ada baca entry nieh, tolong inform me ur blog url yea)

Oke...
Tadi Hanna dok ' jalan ' kat blog sorang blogger ni..

Tertarik dengan tajuk entry dia yang satu ni,

" Ibu susuan vs. ibu tiruan "

Menarik tu...

Hanna pun masuk & baca entry dia..

Yang berkisahkan budak zaman sekarang yang pelik!

Nak tau kenapa Hanna kata pelik?
Sebabnyer.......

.
.
.
.
.
.
.
.
.
Anak buah dia tu panggil dia ibu & nak dia jer yang
kesahkan budak kecik tu.

Nak tau lebih lanjut citer dia camner,

Klik SINI oke..

Mesti kena gi tengok entry tu,
baru u'ouls tahu kenapa Hanna kata budak zaman sekarang 
PELIK!

Same to my son la...
Pun jarang nak Hanna yang kesahkan dia..
Selalu nenek dia dengan abah dia jer
dia nak..

Kalau Hanna ajak main baru lah dia nak..
Hurmm...Pelik...

Oke...
satu lagi kisah...

Ni kisah anak my hubby punyer kawan la..
Dia cuma nak abah dia yang mandikan dia (contohnyer la)
Kalau abah dia tak ada,
barulah dia nak mama dia..

Ish...Pelik betul dengan diorang ni kan..
Pe'el ape erk???

Kalau dulu-dulu...
Anak selalu rapat dengan mak...
Sampai si ayah jelous..
Sekarang terbalik pulak!

Oh Dunia.....

(sumber dari google)

Different Diagnosis : Chest Pain

(sumber dari google)
MI (Myocardial Infarction)
*Onset – Sudden, lasting longer than 30 min.
*Quality – Pressure, dull, achy, tightness
*Location/Radiation – Epigastric or substernal, usually left neck, jaw, arm or back
*Exacerbating Factor – Stress, excertion, or unprovoked
Angina
*Onset – Gradual or sudden, usually brief
*Quality – Pressure, tightness
*Location/Radiation – Chest, usually left neck, jaw and arm
*Exacerbating Factor – Exertion, stress, eating, cold temperature
Pleurisy
*Onset – Rapid
*Quality – Sharp, stabbing
*Location/Radiation – Points tenderness
Exacerbating Factor- Inspiration
Musculoskeletal
*Onset – Variable
*Quality – Sharp, dull, aching
*Location/Radiation – Localized
*Exacerbating Factor – Movement, digital pressure, inspiration
Pericarditis
*Onset – Gradual
*Quality – Sharp, pleuritic
*Location/Radiation – Precardium
*Exacerbating Factor – Supine position
Aortic Dissection
*Onset – Sudden/Severe
*Quality – Tearing
*Location/Radiation – Chest, back
*Exacerbating Factor – Hypertension, smoking
Pulmonary Embolism
*Onset – Sudden*Quality – Sharp-knife like, stabbing, pleuritic
*Location – Chest,back, over lungs area
*Exacerbating Factors – Dislodged thrombi, atrial fibrillation
Esophageal Ruptured
*Onset – Sudden/severe
*Quality – Sharp, burning
*Location/Radiation – Chest, throat, back
*Exacerbating Factors – Swallowing, vomitting

Resah???Susah Hati!!!

Assalamualaikum & Hye..

Ermm..Kenapa pulak nieh?

Resah gelisah susah hati ni nape?

Ada masalah ke?

Hurmmmm......

Oke lah...Mesti sume tengah berkerut-kerut dahi,
Mikir amenda yang Hanna nak cakap kan nieh...
kan...kan...kan....?

Sabar yea....
Jangan gopoh.....
Slow & steady oke?

Apa benda lah yang Hanna dok melalut ni kan..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Some people suka sangat bila nengok kan followers diorang yang amat ramai.
Some people tak kesah pun diorang ada followers yang ramai
atau pun tak kesah diorang ada followers atau tak ada followers...

Sape setuju dengan apa yang Hanna katakan nieh?

Angkat tangan kaki dua-dua kalau setuju...

Hehehehe.....

Oke lah...Dulu masa mula-mula Hanna berblogging nieh,
Bila blogwalking kat 'rumah' orang,
Tengok ramai jer followers tuan tanah..

Rasa nak jer followers ramai macam diorang..
So,
Hanna pun fikir...
" Camner nak buat supaya orang nak follow aku? "

Hanna buat research sikit la
(but research yang tak berapa nak research pun..huhuhu)

Ada blog yang buat statement,
" i follow u,u MUST follow me back "

Permulaannyer, 
Hanna tiru lah style tu..
Tapi tak menjadi jugak..
Hahaha...
Padan muka...
' Nak sangat paksa orang follow blog kau... '
Pe hal der...

Tak menjadi la pulak kan...

Hanna buat research lagi....

Bila dah blogwalking kat banyak-banyak blog...

Hanna pun ambik pengajaran & teladan...

Kita tak boleh paksa orang follow blog kita.
Orang akan follow blog kita kalau blog kita sangat-sangat 
interesting..

Dengan itu Hanna pun pakai lah ayat keramat tu jugak..

" blog ni tak amalkan -i follow u,u must follow me back- "

Kalau kamu yang membaca entry atau yang menjengah
blog ni rasa yang blog ni buat kamu rasa tertarik,
bolehlah follow..
Kalau tak follow tak pe...
Hanna dah tak kesah..

Followers kita ramai pun kalau diorang tak jengah blog kita,
tak guna jugak kan?

Kalau kamu yang tak ramai followers tu,
Jangan runsing, 
Jangan kecik hati,
Jangan gelisah,
Jangan susah hati..

Kalau blogwalking, tinggalkan link kamu kat chatbox 
tak pun kat exchange link kat blog diorang..
Nanti diorang jenguk kamu pulak..
Believe me oke..

Dah la kot erk...
Banyak sangat dah Hanna dok membebel nieh..
Mesti kamu sume dah bosan & nyampah kan..

Oke...
Tata titi tutu...
(sumber dari google)


Wassalam...

*sebarang komen yang menbina sangat-sangat dialu-alukan

Sunday, February 20, 2011

CoNgRaTuLatiON !!!

Assalamualaikum & Hye..

Weee.....Hanna nak say ' CONGRATULATION '
Untuk Maya..
(for kamu...)

Sebabnyer dia sudah buat Hanna happy 
ini hari...

(^_^)

Camner dia boleh buat Hanna happy???

Mesti kamu sume duk mikir kan...

Dia dah penuhi wishlist Hanna...

Jadi followers blog ni yang ke-50 !!!

Waa...Tak sangka yea..Dah 50 orang followers Hanna..
Tapi jangan la takat jadi followers jer..
Komen la entry sekali..
Selalulah singgah blog Hanna yea..

Mesti u'ouls tak herankan..
Sebabnyer orang lain buat entry appreciate followers ke-100,
ke-1000, ke-2000
Hanna lak yang ke-50 jer
pun nak kecoh kan..

Huhuhu...

Bukan senang kita nak buat supaya bloggers lain follow
kita tanpa paksaan macam isu
' i follow u,u must follow me back '

Sape setuju dengan Hanna???
Angkat tangan cepat!
Haa..tu kamu tu dah angkat tangan..
hehehe..

tQ coz support Hanna..
Sebab tu Hanna hargai followers Hanna..

Yang lain jangan la kecik hati tau..
Hanna amatlah hargai sume followers Hanna..
& sayang sume tau..

Tanpa u'ouls,
Sape lah Hanna sebagai blogger kat dunia blog ni kan..

So teruskan saling support antara bloggers yea..
Selamat enjoy berblogging tau.. :)

If ada apa-apa yang u'ouls rasa
Hanna patut ubahsuai or baiki,
Let me know oke.. (^_^)

SAYA SEORANG BLOGGER YANG AKTIF !

Assalamualaikum & Hye..

Errmmm...Hari ni Hanna nak join lagi segmen Ben Ashaari..

Segmen " Saya Seorang Blogger yang Aktif ! " 

Nak tau lebih info pasal segmen nieh?

Klik SINI


Jom join segmen Ben Ashaari...

Pastinya sangat best!!!

Tak rugi tau..

Dapat knl ramai blogger yang pastinya 
peramah....

Betol tak bro Ben?
Hehehe

Jom jom sebelum terlambat...!

Friday, February 18, 2011

5 Important Steps

Assalamualaikum & Hye..

Kali ni Hanna nak share this important steps..
Tapi usually these steps are use in 
any kind of procedure in nursing..

Before nak start pape procedure pun,
we must look into these 5 steps.
Then diikuti dengan steps of the procedure 
yang kita nak buat tu lah.
Barulah kerja kita berjalan lancar
dan dapat disettlekan dengan jayanya... (:

1. Assessement
-make an assessement before start the procedure.
2. Positioning
-look the possible position for the procedure.
3. Prepare equipment
-we have to prepare an enough equipments for the procedure. what instrument we will use.
4. Procedure
-do the procedure properly step by step
5. Record
-last but not least, record the procedure. when it done, what happen to the pt. or the location of the procedure,  or any important things to write in the record.
IMPORTANT!!
-if the procedure need to maintain an asepsis technic, so we MUST follow it.
(cth: sedia alatan yg cukup)

Interview Preparation

Assalamualaikum & Hye..

Alamak!!!

" Minggu depan ada temuduga lah..Err...Apa aku nak buat nieh? Takutnye.. Apa dia nak tanya pada aku yea? Apa    aku nak jawab? Kalau boleh jawab,tentu lega. AKu nak sangat kerja tu! "

Anda akan hadiri temuduga?
Tapi tak tahu apa nak buat?

Cuba tips ni :)

g00d LuCk !!!

Before the interview
Learn about the company
Prepare answer
Study and practice
Find out exactly – the fact and figure
Good night sleep

During the interview
Be punctual
First impression
Listen actively
Speak clearly
Be positive
Sit comfortably
Ask question

After interview
Say thank you
Follow up
Chin up

(sumber dari google)

Mechanical Ventilation

Indication

-Airway obstruction
-Inadequate oxygenation-O2 saturation (<90% on hi-flow oxygen via nonrebreather mask)
-Inadequate ventilation-hypoventilation (high pCO2, pH-acidosis)
-Increased work of breathing, ineffective breathing pattern
-Airway protection

Common Setting

*AC (Assist Control)-Pt. triggers ventilator to deliver a breath. If apnea occurs, a minimum rate & volume will be delivered to the pt.

*CPAP (Continuous Positive Airway Pressure)-Continuous, nonstop positive positive pressure is applied throughout entire respiratory cycle.

*BiPAP (Bilevel Positive Airway Pressure)-Same as CPAP but with 2 preset setting ; one for inspiration & one for expiration

*CMV (Continuous Mandatory Ventilation)-Ventilator delivers a set tidal volume at a set rate regardless of a pt.’s own attemps to breathe. Expect pt. to
require sedation.

*IMV (Intermittent Mandatory Ventilation)-Ventilator delivers a set tidal volume at a set rate, yet also allows the pt. to initiate breaths.

*PSV (Positive Support Ventilation)-For pt. with spontaneous breathing. Ventilator delivers a preset positive pressure for the duration of
inspiration when the pt. initiates a breath.

*SIMV (Syncrhonized Intermittent Mandatory Ventilation)-Ventilator is triggered only by a patient-activated demand valve & therefore, synchronizes with the pt. own
respiratory efforts.

*PEEP (Positive End-Expiratory Pressure)-Maintains a preset positive airway pressure at the end of each expiration. PEEP is used to treat a PaO2 <60 mmHg
on FiO2 >50%

(sumber dari google)

Gegarkan Blog Mereka!!!

Assalamualaikum & Hye...

Huh.......

Baru gi blogwalking nieh...
Penat jejalan kat 'rumah' diorang...

Hanna baru gi gegarkan 100 buah blog...

1000-100=9000

Eh...Silap lak....Hehehe...
Sorry yea kekawan.. ^_^

Acah jer...hekhekhek...

1000-100=900

Alamak!!!

Ada 900 buah blog lagi yang Hanna
Belum gi terjah & gegarkan blog diorang...

Fuhhhh......
Aiseh, macam rancangan tv lak...

Mata pun dah ngantuk nieh...
Esok la sambung jejalan kat 'rumah' orang...

Tambah kawan, baca entry ke, tambah followers ke..
Hehehehe...

Okeh..
Nite sume..
Sweet dream..

Assalamualaikum...

(esok la sambung BW lagi..)

Thursday, February 17, 2011

Continuous Bladder Drainage (CBD)

Handling Patient who had CBD

1. Wash hands with soap & water before & after handling bag, catheter or tube.
2. Make sure urine bag are always below the level of patient’s bladder all the time.
3. Check frequently to be sure not to kink or loops in tubing or that patient not lying on tubing.
4. Do not pull on catheter.
5. Wash around catheter entry site with soap & water twice a day or after bowel movement.
6. Do not use powder around catheter entry site.
7. Check around the catheter entry site for sign of irritation, redness, tenderness, swelling or drainage.
8. Offer fluids requently (if not contraindicated to patient’s health status)
9. Empty urine bag each shift; note colour, clarity & odor.
10. Record urine output
11. Notify physician if any following:
- blood, cloudiness, foul odor
- urine output <30mL/hr
- irritation or leaking around catheter entry site.
- fever, abdominal or flank pain

(sumber dari google)

Just For Fun ^_^

This is a personality test. Pick your answers instinctively. There are no right or wrong answer.
Imagine you are in your house. You hear the faucet water running, the telephone ringing, the door bell ringing and the baby crying, all at the same time. Since you are alone, select the order that you would respond, from first to last.


1st action
phone
baby
water
doorbell                                                          


2nd action
phone
baby
water
doorbell


3rd action
phone
baby
water
doorbell

4th action
phone
baby
water
doorbell

e.g :

i would like to choose :-
water,baby,doorbell & phone


that was the qualities that u look for your partner, from the most important to least important          

-water : wealth                          -phone : personality       -doorbell : looks      -baby : intelligence

Try la erk.. (^_^)

HAVE FUN !
    


(sumber-sumber dari google)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...