ads by nuffnang

Jom Join Them


Note for Visitor.

Welcome to my page! Thank Q for followed my blog. I will visit your blog after you left your link in comment form or via mister linky. Please klik the ads also (^_^). Feel free? Do visit my blog again. I will try to included a tips and info as much as i could. I'm sorry if any of my entry are mostly about my life, my story. Hope readers were enjoy reading my entry in my blog. Thank Q so much for being here!

Saturday, December 25, 2010

Biarlah terbuku di dasar hati ni.
Biarlah cuma aku yang merasainya.
Biarlah cuma aku yang menanggung semua itu.
Biarlah orang lain gembira dengan kehidupan mereka.
Biarlah..

Wednesday, December 22, 2010

Alhamdulillah

17 Dec. 2010 / 11 Muharam 1432 H
Alhamdulilah...Selamatlah aku menjadi isteri kepada Megat Al Mohamad Taufique Bin Megat Ismail....Dan ibu kepada Megat Al Hafidz...
Macam tak percaya yang aku dah pun jadi isterinya. Masa saksi sahkan lafaz akad dari dia, sebak terasa dalam hati terkenangkan mak & abah.

Balik dari masjid, tukar baju. Pakai yang colour purple pulak. Bergambar sikit dalam bilik & kat pelamin. Then keluar ke Jeti Sg. Merbok buat outdoor photoshoot. Penatnya boleh tahan lah sebab aku pun tak makan nasi lagi masa tu. Macam nak pengsan pun ada.

Malam lepas solat Isya' buat majlis khatam Al-Quran. Uniknya sebab buat dalam cahaya lilin macam zaman dulu kala, sebab tak ada elektrik.


18 Dec. 2010 / 12 Muharam 1432 H
Hari kenduri pulak. Make up di butik. Lambat la pulak nak tunggu turn nak make up. Ada sorang lagi tengah tunggu turn nak make up. Siap make up dah pukul 1 lebih. Kira balik make up tu tak lama la tunggu pengantin lelaki datang. Berdebar rasa, semua mata memandang aku & pasangan. Oh segannya..Happy sangat bila kawan-kawan datang. Walaupun kawan yang tak rapat, tapi sangat bersyukur bila diorang luangkan masa datang majlis aku.Petang lepas selesai sword barrel,potong kek,makan beradap...Salin baju pulak. Bergambar di pelamin & bilik tidur then keluar untuk outdoor photoshoot lagi. Habis semua orang tengok kami bergambar kat dataran. Segan tu ada jugak, dah la kena buat aksi macam-macam..huhu..
Untuk kawan-kawan yang datang, saya ucapkan terima kasih yang teramat sangat. Kepada yang tak dapat datang, doakanlah kebahagiaan saya bersama suami & anak-anak..

Untuk ahli keluarga yang dah banyak bersusah payah bagi majlis perkahwinan saya ni,jutaan terima kasih yang tak terhingga jugak diucapkan..Jasa mu dikenang....!!!!

Semoga perkahwinan yang terbina ini akan berkekalan selamanya hingga ke syurga..
Amin Ya Rabbal A'lamin..

Wednesday, December 15, 2010

Meriah~~~~

Ermm...hari ni keluarga Pakteh dari Terengganu sampai di rumah aku. Waa...Ramai la nampaknya..Meriah la wat kerja reramai start malam ni or esok. Macam excited pulak rasa..Huhuhu...Hye debaran kian terasa...Errr...terasa ke???Entah lah...Rasa macam tak sedar diri lagi ni yang aku ni sebenarnya bakal pengantin.Ish..ish...ish...Apa nak jadi ni, SUHANA...Wake up!!!!

Dah nak jadi isteri orang dah ni.....Ermm...Bukan saja isteri....Jadi mak orang dah...
ALAMAK!!!!
Aku jadi IBU????
Huh...!!!
Rasa kan kau jadi ibu macam mana susahnya nak jaga anak, didik anak..Rasakan!!!

Besar betul responsible aku lepas ni ya...Harap sangatlah aku mampu hadapi segalanya dengan tabah & sabar.
Ya Allah..Yang Maha Berkuasa..
Bantulah aku supaya dapat jadi isteri solehah & ibu yang mithali...
Amin Ya Rabbal 'Alamin..

Monday, December 13, 2010

Megat Taufique Oh Megat Taufique

~Saya rindu MEGAT TAUFIQUE~

4 Days until our WEDDING DAY
Hari-hari menghitung hari,
menghitung hari jadi raja sehari,
dup dap dup dap debar di hati,
moga semuanya menyenangkan hati.


Alahai, tak sangka tinggal berapa hari saja lagi. Tak sangka juga rupanya Hanna ni bakal pengantin. Tapi..... Bakal pengantin lemah, asyik rasa tak larat saja. Apa nak buat dugaan hidup.. Kenalah bersabar..

Nak kawen dah Hanna yea..Singkatnya jambatan jodohku..Kawen pulak dengan insan yang tak disangka-sangka. Harapnya ni adalah keputusan yang betul. Belum pun sempat menjawat jawatan JURURAWAT U29, dah nak kawen.. Lepas kawen barulah start hunting a job.

Harap-harap majlis perkahwinan ini diberkati olehNYA, semoga ku temui kebahagian hidup yang abadi.
Amin Ya Rabbal 'Alamin..

Sunday, December 12, 2010

Manusia ni pelbagai ragam, 
yang terlalu baik, 
(Google)

ada jugak yang terlalu busuk hatinya..

(Google)

Oh dunia...Semoga mereka kembali 
menyucikan hati masing-masing. 
Hanna tak sangka betul, sanggup si polan 
tu buat semua ni sebab dendam. 


Bahayanya hidup penuh dendam & iri hati. 
Hanna disihirkan oleh individu yang iri hati. 
Apa yang berlaku ini juga adalah ujian 
& dugaan Yang Esa untuk Hanna. 

(Google)

Hanna terima dengan redha 
andainya dugaan ini adalah balasanNYA pada Hanna..
& andainya dugaan ini 
akan menguatkan keimanan diri ini terhadapNYA.

(Google)

Wahai kekawan yang baca entry ini, 
Pesanan Hanna buat awak sume...
janganlah ada dendam dalam hati. 
Tak guna berdendam & iri hati. 
Jom kita menyucikan hati & bertafakur menginsafi diri. 
Kita bukanlah manusia sempurna, 
pasti ada kesilapan yang kita terbuat secara sengaja atau pun tak...

Jom kita saling memaafi, 
tak perlu tunggu Aidilfitri. 

(Google)

Maafi lah orang lain setiap kali sebelum tidur. 
Semoga mereka juga memaafkan kita.

(Google)

Tatkala hari 'pertabalan' itu menjelang tiba, 
tubuh ini masih lemah. 
Ya Allah, kuatkan lah semangatku 
bagi menempuhi semua dugaan ini. 

Aku amat berharap yang aku akan mampu 
hadapi segala kemungkinan dengan penuh keredhaan 
& melaksanakan setiap tanggungjawab dengan sebaik-baiknya.

Wednesday, December 8, 2010

Semakin Dekat Semakin Lemah


Menjelang tarikh pernikahan, badan Hanna pulak jadi lemah. Tak tahu apa sebabnya. Semalam Hanna rasa sesak nafas. Tak boleh nak tidur. Lepas sapukan sirih yg  ditumbuk tu kat leher ni, tak berapa lama lepas tu aku rasa berdebar. Ingatkan biasa saja. Selalu macam tu jugak, so i preferred to being silent. Pukul 12 am Hanna masuk tidur. Tapi masih jugak terasa berdebar jantung ni. 




At 3 am Hanna bangun. Rasa tak tahan lagi. Macam ada benda yang menudung diri Hanna sampai tak dapat bernafas. Hanna bangun & bagitau mak. Mak pun bangun & suruh Hanna basuh sirih yang Hanna lumurkan ke leher. Lepas tu baru agak sikit selesa. Tapi masih terasa sesak tu.



Masa baring tu, terasa macam ada sesuatu yang bagitau Hanna, katanya may be sebab Hanna lumurkan sirih tu di leher yang menyebabkan Hanna tak dapat bernafas, sebab tu Hanna bangun. Mak suruh tidur kat luar bilik.  Tak tahu pukul berapa Hanna tertidur semula. 


Bangun pagi tadi masih rasa sesak nafas tapi masih boleh bertahan. Lepas mandi terasa sakit berdenyut kepala ni. Hanna makan nasi & cepat-cepat makan ubat semua termasuk PCM. Tetiba terasa macam nak demam balik. Agak tengah hari rasa ok sikit.

Monday, December 6, 2010

Demam Oh Demam

03 December 2010
Friday

My Beloved Fiancee Megat Taufique datang kat rumah. Dia bertolak dari Jerteh lepas waktu kerja. Sampai rumah Hanna dalam pukul 10 malam..Ermm...Ingatkan akan sampai lewat dah tunanganku itu..Huhu..

04 December 2010
Saturday

Kami keluar cari kedai yang boleh print gambar atas mug. Nak buat cenderahati untuk geng sword barrel nanti. Lepas hantar mak & adik kat rumah maksu, kami keluar ke VM. Katanya nak tengok wayang cerita 'Ngangkung'...


Hanna rasa macam nak tengok cerita 'Aku Tak BODOH'....


Tapi disebabkan tunanganku yang bayar duit tiket, aku malas la nak mintak. Nanti cerita yang Hanna nak tengok tu tak best pulak, so just being silent la..huhu..

Dari pagi lagi Hanna dah terasa semacam ja..Macam tak sedap badan saja. Asyik rasa loya ja.Hahh!!! Loya?? Hati-hati tu....Eh...Ke situ pulak...Bukan la...Mana ada apa-apa...Ni mesti salah makan.. Tak pun nak demam or side effect ubat. Serious rasa meloya ja dalam perut.

Di VM tak ada pulak citer tu.Jadi kami pun beralih angin ke CS pulak. Di CS ada citer yang My Fiancee nak tengok tu. Dah beli tiket, kami pun pusing-pusing cari kedai yang kami nak cari barang tu.

05 December 2010
Sunday

Oh....Demam teruk. Megat Taufique a.k.a My Fiancee & mak bawak Hanna ke Klinik Joe di SP. Kata doc., darah rendah, darah kurang, nadi lemah jugak. Timbang berat lak, berat turun. Aduhai....Banyaknya masalah.. Makan pisang, muntah pulak. Aduh....sakit....sakit.....Mak lah yang jaga Hanna selama Hanna demam tu....


MAK....I LUV U SO MUCHHH LAH....!!!!!

Thursday, December 2, 2010

My Invitation Card

Ni design kad jemputan untuk majlis perkahwinan aku nanti. Jemputlah datang ke rumah aku pada tarikh & tempat yang tertera pada kad jemputan yea.. (^_^)
blurr la pulak..

Ni pun blurr jugak..

Ni blurr sikit..

Ni blurr banyak..
Agak blurr..

Tuesday, November 30, 2010

Ermm...Tak tau la apa nak kata. 
Boring sangat rasanya sekarang ni.. 
Aduhai.. Asyik tunggu handphone kesayangan tu berbunyi saja...
Tak kisah lah bunyi sms atau bunyi incoming call... 

Ermm..Banyak la benda nak kena buat 
sampai jadi malas pulak rasanya nak buat semua tu. 
Esok nak kena pergi ke hospital, lepas tu nak kena pos kad jemputan. 
Petang sikit nak jumpa kekawan pun nak bagi kad jemputan. 


Dekat kekawan yang duduk dekat  rumah ni 
entah bila Hanna nak bagi kad jemputan. 
Rasa nak start bagi weekend ni kot. 
Bunga telur pun tak beli lagi, cenderahati 
untuk geng sword barrel pun tak tau nak bagi apa. 
Rasanya nak bagi cawan kot, 
yang boleh guna untuk minum air la. 
Lepas tu print gambar atau nama.

Aku excited tak? Hanna pun tak tahu lah. 
Cepat sangat la semua ni. 
Err... Bukannya tak happy
tapi tetiba jadi malas.. 

Kekadang tu ada jugak rasa excited
kekadang.....aduhhh....malasnya... 
Lepas akad nikah nanti dengan rasminya 
Hanna akan naik pangkat. 
Bukan pangkat kerja lah...Pangkat lain ni...

Maka Hanna akan jadi seorang isteri dan jugak ibu. 
Oh....Besarnya tanggungjawab Hanna...
Waktu kekawan Hanna yang masih single tu bersuka ria dengan geng-geng....
Hanna pulak dah pun jadi seorang isteri dan jugak ibu...Huhu...
Maka berubahlah kehidupanku. 
 Akan ku usahakan yang terbaik buat mereka. 
Amin...Mudah-mudahan Allah S.W.T makbulkan hajat aku....

Monday, November 29, 2010

Alkisah........

Akhirnya Hanna dapat jugak memiliki sekeping Diploma in Nursing
Tapi kerjanya saja belum dapat. 
Erm..Bila agaknya Hanna akan dapat kerja...
Entahlah....Rezeki masing-masing.. 
27/11/10 baru ni Hanna gi Kelantan untuk amik diploma ni la. 
Hanna tak tau la kenapa pemergian kali ni banyak betol dugaannya. 
Perjalanan pergi sangat lama Hanna rasa. 
Dah tu bas tu lak lambat jer rasa dia bergerak. 
Biasanya dalam 4.30 pm @ 5 pm sampai dah kat KB.. 
Tapi kali ni 6 pm baru sampai. Sakit jiwa betol la. 

Dah tu bagitau nak turunkan penumpang kat Tesco Lembah Sireh tu.. 
Tengok-tengok dia gi turunkan penumpang kat Giant KBTC tu... 
Aduii....Sakit nau le ati nieh..
Mana idaknye..Hanna dah bagitau kat tunang, 
tunggu kat Tesco. Alih-alih kena turun tempat lain la. 
Mau tak angin Hanna dibuatnyer. 
Dah tu..berkisahlah pulak Hanna nak amik diploma Hanna tu kat kolej..
Dah gi kat kolej tengok sunyi sepi jer..Macam tak ada orang langsung. 
Kaunter kewangan lak tutup. 


Rupanya.....
Diorang ada pendaftaran untuk sem. 6 kat Pink 1. 
Adoi...Bengang betol. Otak dah serabut nieh, tak tau nak buat apa. 
Ingatkan nak call kolej after lunch..
Dok kejap si ira call, tanya ada kat mana, 
nak mintak tolong amik kan diploma dia sekali.

Alkisahnya, lepas citcat dengan ira 
& meluahkan kebengangan kami.... 
My fiancee & i pun gi lah ke Mydin tu nak beli Surah Yasin 
nak kasi kat tetamu yang datang hari knduri nanti. 
Sementara tengah cari tu Hanna sms kat mak, 
bagitau yang diploma tu boleh dikirim 
mintak tolong kawan amik kan. 
Mak pulak tak kasi. Mak cakap nanti hilang susah pulak. 
Kena jugak mintak nak amik hari ni. 
Dah tu otak tengah mikir benda lain.. 
Mengong kejap sampai kira duit pun dah tak betol. 
Harga RM242.60...
Yang Hanna lak terlebih kasi kat that cashier tu. 
Dia lak kira-kira macam betol jer jumlah yang Hanna kasi tu, 
padahal terlebih RM50. 
Sebelum bayar tu Hanna kira cukup tak cukup 
duit yang Hanna pegang tu RM300. 
Dah tu terus jer kasi kat dia, 
tak perasan yang harga cuma RM242..
Adoii....Suhana...Suhana...Terok betol lah.

Lepas beli belah, Hanna terus mintak 
tunang Hanna call kolej, tapi Hanna cakap la. 
Lastly, dia cakap boleh amik. 
Cepat-cepat la Hanna gi amik sebab masa tu dah 12.30 noon. 
Lambat-lambat nanti tak ada orang pulak sume gi lunch. 
Dah sampai kolej Hanna gi pejabat akademik. 
Nasib baik lah dapat. 
Tak ada lah susah-susah Hanna nak tukarkan tiket lak. 
Nasib baik la ada tunang Hanna,
~Megat Taufique~
Kalau tidak, jenuhlah.

28/11/10 jam 2200 Hanna pun bertolak balik Kedah. 
Tunang Hanna tolong hantarkan ke stesen bas. 
Nasib baik lah jugak tak hujan. 
Kalau tidak mau lencun kami dibuatnya. 
Ermm...dah naik bas Hanna pun tidur sampai terlentok-lentok kiri kanan. 
Tak tau lah orang kiri kanan Hanna nampak ke idak. 
Ahh...Lantak lah...Ada aku kesah??? Huhuhu...
 Dah ngantuk, penat lagi, stress lagi.. 
Tak peduli dah apa nak jadi. 
Sampai di Grik dah pukul2.30 am. 
Patotlah rasa lengang semacam. 
Lepas gerak dari Grik, tetiba bas berhenti lak.

Pe hal la pulak nieh!!!!

Yang budak kecik belakang seat Hanna nieh sikit punya bising...
Asyik tanya mak dia 'kenapa bas berhentilah' 
'kenapa bas matikan enjin lah...'
'nak balik kampung lah....'
Macam-macam...

Argggghhh!!!!tension dibuatnya...
Bukan apa, kita dah la mengantuk...
Tak dapat nak tidur..
Last-last sampai rumah dah Subuh dah..
Aduiii.....Sempat tidur 1 jam...
Bangun lak kena gi hantar adik tuisyen...

Tu lah alkisahnya kali ini.. Sabar aje lah....

Thursday, November 25, 2010

Kata SeMaNGat

Hanna ada kata-kata yang sangat bermakna & boleh dijadikan sebagai kata-kata semangat buat Hanna. Baru Hanna tahu begitu rupanya kehidupan ini. Kata-kata ini Hanna petik dari Facebook seorang kenalan. Namanya ada di bawah jika sesiapa yang membaca ingin melihat Facebook nya..

"orang yang kurang ditimpa kesulitan, jiwanya akan lemah,sebagaimana orang yang kurang bekerja,badannya lemah.Bersyukur apabila diuji dengan kesulitan,kerana dengan itu kita mempunyai jiwa yang kuat dan tabah" (",)

Baizatul Akma

kita kena percaya setiap masalah yang mendatang bukan beban tapi HIKMAH.

Wednesday, November 24, 2010

Abah rindu kami rindu abah

Masuk hari ni dah 4 hari kami bertiga dok bertapa 
kat rumah maksu jadi pengasuh bebudak nieh..

Huhuhu...Nampaknya abah rindukan kami bertiga...
Ngeee3~~~~ :))
Tadi kul 5 pm abah call tanya kami buat apa 
& kami makan apa..hehehe...
Rindu kat kami la tu..
Sayang jugak abah kat kami yea...

KAMI PUN SAYANG ABAH JUGAK SANGAT2...!!!!!!!!!!


i luv u dad (Md Radzi B. Hj. Ali )

Tuesday, November 23, 2010

Ocean Glow

Semalam Hanna dengan mak & abah gi majlis resepsi 
Milah & Mahadzir di Kuala Perlis. 

Dah lama sangat kami tak ke Perlis. 
Gi semalam pun sebab Milah ajak. 

Zaman Hanna kecik dulu, kami sekeluarga 
(family Hanna & maksu Hanna) selalu gi Wang Kelian. 
Tempat tu ala macam Pengkalan Kubur 
& Rantau Panjang la jugak. 

Gua Kelam pun memang dah lama Hanna tak jejak. 
Sekarang ni mesti dah renovate lagi cantik kot... 
Ada la snap pictures dengan dengan mak, 
dengan abah tak sempat la sebab abah dok dengan geng lelaki. 
Kami dok dengan geng perempuan.






Monday, November 22, 2010

Apa Lagi Ek....???

Assalamualaikum & Hye..

Erm...semalam gi ke Pejabat Agama Baling, settlekan borang permohonan nikah.
So telah pun diluluskan. Sekarang ni nak kena ingatkan mak pasal langsir yang belum siap.
Nak gi cari cincin, nak list kan sape yang dah dijemput & sape lagi yang belum dijemput.
Fikir-fikir apa yang nak diletak dalam beg untuk kasi pada tetamu (orang kampung,tetamu dari pihak lelaki,kawan mak & abah, kawan aku)..
Cenderamata apa ek nak kasi kat kawan-kawan? Bila agaknya nak discuss pasal benda nieh?
Maklumlah dah siang hari Tuan Megat kita tu sibuk kerja...Minggu ni ada kursus lak kat Kuantan.
Erm...hujung minggu ni lah kot dapat discuss..
Harap-harap semua akan berjalan lancar..

Friday, November 19, 2010

Rindu lak kat kekawan lama...
Semalam siap termimpi-mimpikan diorang lagi...
Kunun-kunun dok belajar kat dalam kelas..
Budak TA,Budak KJ,Budak KPTM....

Adoi....sume dok satu kelas..huhu..
Tah la bila dapat jumpa diorang lagi. 
Rindu nak wat reunion jumpa ramai-ramai..

Agaknya diorang dapat tak datang majlis Hanna nanti...
Bestkan kalau diorang dapat datang majlis Hanna...
Kumpul, jumpa balik kekawan lama..
Best,best...!!!!

Waa....Nanti dah nak kawen....
Tak dapat nak hang out dengan kekawan dah... :((
Harap-harap diorang tak lupa Hanna...

Dari Hati Kecil Ku

Yang ku tunggu tak 'kunjung' tiba..

Waiting for

        
my prince charming 
                            
Yang tak ku tunggu, asyik 'berkunjung'..
janganlah, tak suka lah...

Alahai..Empat minggu ja lagi majlis perkahwinan ku..
Hanna harap dia tak kan ganggu aku lagi..
Hanna tak nak dia buat kacau dalam majlis aku nanti..
Hanna takut la kalau-kalau dia datang huru-hara kan majlis aku..
Ya Allah..Mintak simpanglah dari semua tu..
Mudah-mudahan dia dapat terima hakikat kehidupan ni..

Tak nak la macam tu..Hanna masih tetap macam orang lain..
Mengharapkan majlis yang serba sempurna atau berjalan lancar..
Bila agaknya Hanna dapat tukar phone number nieh..

Hanna nak mulakan hidup baru..
Hanna masih mengharapkan kebahagiaan dalam kehidupan..
Hanna nak jadi isteri & ibu yang terbaik..
Hanna nak didik anak-anak dengan sebaik-baiknya..
Hanna nak menjalankan tanggungjawab sebagai seorang isteri dengan sebaik-baiknya..
Hanna jugak nak jadi anak yang baik terhadap kedua-dua orang tua aku..

Ya Allah..
Seandainya dia adalah jodoh terbaik buatku yang Kau tetapkan untukku..
Aku terima seadanya dia dalam hidupku..
Akan aku laksanakan tanggungjawab yang telah Kau amanahkan kepada ku dengan sebaik-baiknya..
Berilah aku panduan untuk aku laksanakannya.
Amin..Ya Rabbal 'Alamin...

A Month Left

Kira punya kira....Oh TIDAK..!!!!
It is about ONE MONTH LEFT....

Macam tak percaya la...
Baju tak siap lagi ni...Nak packing tu...nak packing nie...
Ohoho...Banyaknya nak kena buat..

Eh...Alamak!!!
Hantaran pun tak gubah lagi...
Adusss.....Macam mana nie.....
Oh...Ahad nie kena gi Pejabat Agama Baling..

Ya Allah...
Semoga segalanya berjalan lancar..
Permudahkanlah segala urusanku..
Amin........ (^-^)

Tuesday, November 9, 2010

Konvokesyen KPTM ke-27 at PICC

Majlis konvokesyen yg sangat bermakna buat Hanna.
Akhirnya tersarung jugak jubah graduasi tu pada tubuh Hanna.
Barulah dengan rasminya Hanna jadi graduan KPTM dalam 
Diploma in Nursing.


Penganugerahan diploma Hanna diberi oleh Datuk Seri Shafie Apdal
(Menteri Luar Bandar & Wilayah)

Majlis ni sangat bermakna sebab mak abah Hanna ada bersama.
& sangat happy sebab tunang Hanna turut sama hadir ke majlis 
graduasi Hanna.
Hanna happy jugak disebabkan tunang Hanna 
yang bersungguh-sungguh tolong 
siapkan Hanna...
Err...siapkan Hanna tu maknanya tolong 
Hanna pakai hood & mortar board okey..
Saat tu lah yang buat Hanna happy.

Walaupun dia tak dapat masuk dalam Plenari Hall tu, 
tapi kehadiran dia 
bersama-sama dalam majlis tu pun dah buat Hanna happy.
Tapi sedih jugak sebab adik Hanna Chah, tak dapat ikut.
Kalau Chah ikut mesti best
Pastu boleh snap picture banyak-banyak.
Chah kan professional camerawomen...hehehe..
(bodek banyak-banyak sikit)
Haa...K.Zurin pun tak dapat pergi... :(
Hanna tak sempat pun bgambar dengan kekawan. Tak best la..
Tak banyak koleksi pun. (-_-)

Dah la masa dalam dewan tu pun 
cameramen tu tak amik video kat side we all..
Jelez kami tau... 
Tak per la...Apa pun Hanna tetap masih happy..

Thank Q tO my beLoved faMiLy
-Md Radzi B. Hj. Ali
-Che zaini Bt. Abu

And also to my BeLoveD fiaNCee
- Megat TaUFiQue

Enjoy looking for a few sweet moment while we were there..

 
  
 

Thursday, November 4, 2010

Puding Karamel

Weehuuu......Bestnye...
Hari ni aku wat puding karamel
menjadi la kekawan....

Best oooo.....
Akhirnya menjadi jugak...

Ni cara yang Hanna buat..
Ada jugak Hanna rujuk kat website..
Klik sini kalau nak tengok lagi..

Bahan Karamel
-1/2 cawan air
-1/2 cawan gula

Bahan Puding
-2 sudu teh esen vanilla
-5 biji telur
-1/2 tin susu cair
-1 sudu teh pewarna kuning telur

Cara membuat Karamel
1. Masukkan 1/2 cawan gula ke dalam bekas bekas loyang & cairkan di atas api yang sederhana.
2. Masukkan 1/2 cawan air setelah semua gula tadi cair & kacau hingga sebati.
3. Sejukkan karamel pada suhu bilik kemudian disejukkan dalam peti sejuk.

Cara membuat Puding 
1. Gunakan 5 biji telur.
2. Masukkan 1/2 tin susu cair ke dalam adunan telur.
3. Kacau hingga sebati. Jangan sampai berbuih sebab nanti puding tak smooth.
4. Setelah adunan sebati, masukkan adunan ke dalam bekas loyang yang ada karamel tadi.
5. Kukus puding selama 1/2 jam @ 45 minit.
6. Selepas puding masak, letakkan pinggan besar di atas bekas loyang. Terlangkupkan bekas loyang tu
    dengan cepat supaya karamel tak tumpah.
7. Puding karamel siap untuk dihidangkan.

Sedapnyer...nyumm3.... (^_^) 

What Should i dO????

Alamak...baru aku teringatlah..
Mana boleh pakai tudung colour terang.
Macam mana ni? Aku tak ada pulak tudung
yang colournya lembut yang sama colour 
dengan baju..

Tadi aku nak keluar,
Nak pergi beli tudunglah.
Dengan semangatnya aku bersiap 
COMEL-COMEL...
(Pstt....w/pun hakikatnya tak comel mana pun)

Dah siap-siap, nak keluarlah.
Aku suruh adik aku start engine kereta.
Dia tanya aku, mana kuncinya.
Aku teringat....
Alamak!!!!!
kunci tu ada dalam kereta 
kancil yang mak abah aku bawak pergi 
kerja hari-hari tu..

Ah...Cuba tengok dalam handbag mak..
cari punya cari.....
Tak ada lah pulak....
Aduiii......Tak kan nak naik motor kot...
Ishh....tak nak lah aku naik motor tu.
Aku tak pro. lah riding a motorbike...huhu...
Kalau kereta okey la..Tak ada hal punya..
Ngeeee~~~Ngeeee~~~Ngeeee~~~~     :)

Hmm....Nasib aku lah...
Sekarang ni aku decided nak mak tolong
belikan lepas mak balik kerja nanti.
Harap-harap dapat la.

Malam ni kami akan bertolak ke Kolumpo..(KL la tu...)
Untuk hadiri majlis konvokesyen aku hari sabtu.
Tapi....raptainya esok hari.
Tunang aku akan ikut bersama kami..
And...Dia yang akan drive nanti..
Dia akan datang jemput kami sekeluarga 
malam ni.

Tapi msalahnya sekarang tudung aku........
Macam-macam hal lah...Penat jer aku bersiap cantik-cantik...
Last-last tukar baju balik sebab kunci kereta tak ada...

Kejap tadi aku dengar bunyi guruh berbunyi di langit..
Mujurlah aku tak decided nak pergi jugak naik motor tu..
Kalau nasib tak baik, mau nyer kuyup aku...

Alahai...Lah Nasib Badan.... 

Tuesday, November 2, 2010

BuSy + TiReD

Huh...Penat jugak aku nak selesaikan yang mana patut ni.
Lenguh bahu aku dibuatnya. Tapi tak pe la.. Only once in my life.
Banyak lagi ni yang kena aku tolong selesaikan..
Nak packing-packing, nak edarkan.. Huish... banyak jugak keje..

Kad dah siap. Nak edarkan jer la nanti
Diam tak diam ada 1 month more
Adush....banyak lagi ni yang belum siap
Pening gak kekadang tu.

Mujur la weekend ni ada event menarik 
yang bakal aku lalui..
Macam best jer rasa,
Tak sabar lah nak tunggu weekend.

(^___^)

FeNoMeNa (^__^)

Jalan sesak akibat traffiq light yang rosak.
Semua orang nak cepat & tak nak bertimbang rasa.
Akibatnya stuck lah....
Macam gambar di bawah...












Monday, November 1, 2010

Happy

Sejak dua menjak ini,
Hanna rasa sangat happy.
Hanna pun tak tahu apa sebabnya.
Mungkin juga disebabkan 
Hanna telah temui apa yang Hanna 
cari-cari selama ini.

Hanna happy sangat bila dapat tahu 
dia sangat sayangkan Hanna.
Hanna harap kasih sayang itu,
Tetap utuh di hatinya.

Walaupun kisah ini berlaku 
terlalu pantas,
Namun Hanna juga seperti orang lain,
Tetap mengharapkan kebahagiaan 
dalam kehidupan.
(psst..bukan macam lagu shahir AF8 yea..
Kebahagiaan dalam perpisahan)

Semoga kami dapat tempuhi segala 
rintangan yang mendatang.
Semoga kami dapat berikan yang
terbaik buat pasangan.

Sunday, October 31, 2010

Hari Ini

Macam-macam hal yang aku lihat hari ini,
Kerenah & ragam manusia kotaraya ini.
Namun disebalik hari yang aku lalui hari ini,
Menimbulkan keinsafan dalam diri ku.


Bermulanya kisah hari ini.....


Tarikh   : 31 Oktober 2010
Masa     : 11.00 A.M
Tempat : Alor Star


Menjengah Alor Star..
Buat aku terkenangkan kisah lampau..
Tersenyum sendirian bila mengenang 
memori manis itu.
Sudah lama tidak ku jejak kotaraya ini.
Ada juga memori aku di sini..


Hujan renyai-renyai dan kadang kala agak lebat,
Datang dengan tujuan membeli barang-barang 
yang diperlukan nanti.
Sambil berjalan-jalan,
Mata memandang persekitaran,
Terlihatlah perlbagai ragam manusia,
Yang tidur di kaki lima bangunan,
Yang sibuk membeli-belah..


Tersentuh pula hati kecil ku,
Apabila terlihat insan-insan 
Yang kurang upaya,
Turut sama melewati jalan-jalan di situ.


Lelaki itu...
Lalu di hadapan ku..
Dia kurang upaya penglihatan..
Dipimpin anaknya ke destinasi mereka,
Si anak juga insan kurang upaya
anggota badan,


Lelaki tua itu...
Juga insan kurang upaya,
Pada anggota tubuhnya,
Kehilangan kaki kanan 
dan juga tangan kanan,
Meredah hujan melintasi jalan raya 
yang penuh dengan kenderaan yang 
lalu lalang di situ.


Tatkala itu,
Timbul keinsafan dalam hati kecilku,
Baru aku sedar,
Betapa buruk tingkahku selama ini,
Tidak bersyukur dengan nikmat kurniaan Ilahi,
Sering aku persoalkan kurniaan Ilahi 
terhadapku..


Subhanallah..
Berdosanya aku terhadap 'Dia'...


Ya Allah...
Ampunilah hamba Mu ini...

Shopping...Shopping...


Hari ni Hanna shopping dengan mak.

Kami beli barang-barang yang masih belum dibeli.
Lepas survey di semua kedai,
Last-last kami decided untuk beli di Alor Star.
Banyak juga barang yang kami beli.
Habis dalam RM 700.

Kalau plus dengan barang yang dah beli sebelumnya,
RM 1 000 lebih.
Banyak jugak. Kalau Hanna dah bekerja, dapat la Hanna bantu.
Apa boleh buat, tolong tengok sajalah.

Pergi dengan kereta Kancil. Beli barang macam bawak kereta Gen 2.
Nasib baik muat letak barang-barang.
Masih ada lagi yang belum dibeli. Nanti bila ada masa pergi shopping lagi.
Nanti rasanya nak shopping kat Seberang Jaya pula.

Saturday, October 30, 2010

PaNtai iNDah

Ni antara pantai-pantai yang Hanna lawati di Kelantan 
sepanjang 3tahun study di sana.
Pantai Cahaya Bulan
Pantai Sri 7
Pantai Tok Bali
Pantai Irama

Err....tu jer yang sempat dilawati..huhu..

Hanna suka pantai..Hanna suka dengar deruan ombak yang menghempas pantai..
Rasa tenang bila melihat pantai & lautan yang luas.
Ada pepatah melayu mengatakan..

Kalau takut dilambung ombak,
Jangan berumah di tepi pantai..

Hanna???
Err..Hanna pun tak tahu nak cakap macam mana.
Sebab bila teringatkan peristiwa TSUNAMI pada 2004 yang lalu..
Buat Hanna rasa takut pulak.
Tapi ajal maut itu ketentuan Yang Esa..

Yang pasti...Hanna sangat suka kan pantai..deruan ombak.. (^____^)







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...