ads by nuffnang

Jom Join Them


Note for Visitor.

Welcome to my page! Thank Q for followed my blog. I will visit your blog after you left your link in comment form or via mister linky. Please klik the ads also (^_^). Feel free? Do visit my blog again. I will try to included a tips and info as much as i could. I'm sorry if any of my entry are mostly about my life, my story. Hope readers were enjoy reading my entry in my blog. Thank Q so much for being here!

Tuesday, April 12, 2011

Jangan Terlalu Manjakan Anak!

Assalamualaikum & Hye...

Sure ramai ibu bapa yang tahu pasal ni.
Yes, kita tak boleh terlalu 
manjakan anak-anak terutamanya 
anak tunggal!

Parents yang ada anak tunggal ni selalu manjakan anak.
Anak nak apa semua kasi.
Sampai kadang-kadang anak buat salah pun you
cakap tak pe.

Walau apa alasan sekali pun kanak-kanak ini 
tak boleh terlalu dimanjakan.
Sebab bila dewasa dia akan naik kepala.
Jadi semakin melampau!

Kalau you marah anak you sebab dia main barang yang tak boleh di main,
Contohnya barang masakan you ke,
Kain baju ke @ apa-apa barang yang dirasakan bukan
barang mainan lah....
Dia pun menangis @ merajuk...
Just biarkan dia nangis / merajuk.
Jangan terus pujuk.
Nanti dia akan tanamkan dalam fikiran dia...
" Bila aku menangis / merajuk, mama abah akan pujuk aku.So tak kisah la 
kalau aku buat salah apa pun,kalau mama abah marah pun diorang akan 
pujuk balik,"

So dia akan ulang kesalahan dia / terus buat apa yang dia rasa dia 
suka even benda tu salah / tak betul.
Dia tahu kalau dia kena marah pun dia akan dipujuk semula.
Dia tak akan belajar daripada kesilapan dia.

Bukan bermakna kita tak perlu hiraukan dia.
Dalam situasi macam ni,
Kita kena pandai berpsikologi dengan anak.
Kalau tidak,
Dia yang akan psiko. kan kita.

Bila kita marah, kita biarkan seketika kalau dia nak nangis / merajuk.
Bukan terus pujuk bila dia mula nangis / merajuk.
Kalau anak-anak dah besar dalam lingkungan usia  6 tahun ke atas,
Kita boleh terangkan dengan baik kepada dia,
Kenapa kita marah dia,
Kenapa dia tak boleh buat macam tu,
Apa patut dia buat bila dia dah terbuat apa-apa kesalahan.

Kita pun boleh mintak maaf kepada anak,
&
Akui kesalahan kita jika kita bersalah.
Bukan menandakan kita tunduk 
kepada anak.
Tapi sebagai contoh kepada anak,
Biar dia faham kenapa perlu mengaku salah 
&
Minta maaf & tak ulangi perkara tu...

Kalau pun anak itu masih kecil & tidak memahami 
apa yang kita cuba sampaikan...
Kita masih boleh katakan kepada anak kita,
Kenapa tak boleh buat macam tu.

Contohnya,

Anak ini nakal & selalu pukul / tendang sesiapa saja.
Kita kena marah dia.
Masa ni lah kita nak ajar dia..
Didik dia...Bentuk dia.....
Kita katakan saja...
" tak baik buat macam tu sayang, dosa tau.Tuhan marah,"
Kita kena awasi & kawal kenakalan dia.

Kenakalan yang melampau ni dikategorikan melampau,
Bila mana anak-anak yang berusia 6tahun ke atas bermain
 sampai merosakkan harta benda,
Memukul / bergaduh dengan kawan semasa mereka bermain..

Jadi, tolong awasi anak-anak anda.
Jangan terlal memanjakan dia
hingga tidak mampu mengawal sikap / tingkah lakunya.
Nanti parents tu sendiri yang susah.

2 comments:

  1. Salam kunjungan.. singgah la ke blog saya ;)

    http://www.zuwairiaiman.com

    ReplyDelete
  2. bobhandburry
    -tengs! datang bkunjung..insyaAllah hanna gi website awk nt yea.

    ReplyDelete

Assalamualaikum...Sebarang komen, pendapat, nasihat yang membangun amat digalakkan. Elakkan meninggalkan komen dengan bahasa yang kesat..thank Q (^_^)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...