Setelah sekian lama tak masak butter prawn ni.. Semalam beli udang, tadi buat terus la. First time rasa butter prawn ni masa majlis jamuan makan di ward. Kakak senior tu bawak. Resepi sebenar google je. Tak tanya dia pun. Hehehe.. Ni Hana modify sikit. (^_^)
Jom tengok apa yang kita perlu & cara masak..(^_^)
Butter Prawn
Bahan (2 orang makan) -12 ekor udang (dibuang kulit & kepalanya)
-3 batang cili padi dipotong nipis-nipis (tambah kalau suka pedas)
-2 batang kacang panjang (potong kecil-kecil)
-1 biji telur
-2 hingga 4 sudu besar cheese (hana guna parmesan cheese)
-1/4 mentega/planta (hana guna salted butter)
-Minyak masak
-Garam & kunyit
Cara Penyediaan
1. Goreng udang (yang telah dilumur garam & kunyit) hingga kekuningan/separuh masak. Siap, angkat & ketepikan.
2. Panaskan mentega/planta. Setelah cair, masukkan kacang panjang. Goreng hingga agak separuh masak.
3. Pecahkan telur dalam kuali (yang ada kacang panjang tadi) & kacau hingga telur hancur.
4. Masukkan udang & cili padi tadi dalam kuali yang sama. Taburkan cheese. Gaul sebati.
5. Masukkan garam & perasa secukup rasa...
6. Bila rasa dah okey, tutup api. Siap untuk dihidang.
Yummy.... (^_^)
Sumber asal
No comments:
Post a Comment
Assalamualaikum...Sebarang komen, pendapat, nasihat yang membangun amat digalakkan. Elakkan meninggalkan komen dengan bahasa yang kesat..thank Q (^_^)